Şeful diplomaţiei iraniene anunţă că un acord asupra programului nuclear este mai aproape ca niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mohammad Javad Zarif FOTO Reuters

Mohammad Javad Zarif, şeful diplomaţiei iraniene, a declarat vineri că Iranul şi marile puteri nu au fost niciodată „atât de aproape” de un acord asupra programului nuclear, anunţă AFP, citată de Agerpres. Totodată, acesta a lansat un apel la cooperare contra provocărilor comune, în special a extremismului.

„În pofida anumitor diferenţe, nu am fost niciodată atât de aproape de un acord durabil”, a declarat Mohammad Javad Zarif, adăugând într-un mesaj video difuzat pe Youtube: „Cu toate acestea, un acord nu este sigur”.

Zarif a denunţat „sancţiunile cele mai nedrepte impuse Iranului” care au lovit în „oameni nevinovaţi”. Acesta a declarat ca e datoria marilor puteri „să ia o decizie istorică” şi să opteze între un acord şi presiuni.

La Viena, discuţiile între experţi se intensifică în aşteptarea revenirii, cu începere de duminică seară, a tuturor miniştrilor de externe. Aceştia au ca misiune negocieri politice finale în perspectiva încheierii unui acord până la 7 iulie.

Între timp, secretarul de stat american, John Kerry, se află de o săptămână la în capitala Austriei, unde a avut din nou întrevederi cu omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif. „Avem chestiuni dificile, dar există un efort autentic” din partea tuturor, a declarat şeful diplomaţiei americane. „Vom continua să muncim. În această seară, mâine, duminică. Vrem amândoi să vedem dacă putem ajunge la o concluzie”, a mai adăugat acesta.

În mesajul video pe care l-a transmis, reprezentantul Teheranului s-a referit şi la ameninţarea reprezentată de organizaţia Statul Islamic care a preluat controlul asupra unor vaste zone din Irak şi Siria, două ţări aliate ale Iranului în regiune. „Suntem pregătiţi să deschidem noi orizonturi pentru a înfrunta provocările importante şi comune. În prezent, ameninţarea comună este dezvoltarea rapidă a extremismului violent şi a barbariei fără limită”, a spus Mohammad Javad Zarif.