Recomandare FP: Ziua Trădătorilor, de şi cu George Clooney

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tură prin culisele alegerilor americane, aflate la începutul unui nou tur. Carismă, credinţă, competiţie şi cinism. Şi, inevitabil, crima de neiertat: sex cu o internă.

Graţie unui parteneriat internaţional (marcat foarte vizibil pe afiş), redacţia FP România a invitat, săptămâna trecută, câţiva parteneri şi alţi prieteni la o avan-premieră a noului film în care George Clooney joacă rolul lui Sergiu Nicolăescu: de scenarist, regizor şi actor.

Interesantă o observaţie a cineastului politic, din interviul publicat şi în noua ediţie FP România: “A fost un proces ce a durat cinci ani. E genul de proiect pe care-l scrii, îţi dispare finanţarea, iar apoi preşedintele Obama este ales şi toată lumea este plină de speranţă şi entuziasm, aşa că trebuie să renunţi la idee o perioadă, pentru că nu e momentul să fii cinic! Asta a durat cam un an, apoi ne-am dat seama că putem redeveni cinici.”

Ce se vede din sală

Filmul Idele lui Marte este o interesantă incursiune în culisele alegerilor prezidenţiale americane. Steve Myers, tânărul consultant media al guvernatorului Morris, şi gurul său Paul ne arată cum funcţionează o astfel de bătălie electorală. Tot ce contează pentru ei este imaginea candidatului şi victoria lui, chiar şi cu mijloace mai puţin ortodoxe.  Tânărul orgolios şi încrezător în capacitatea sa de a determina viitorul preşedinte al SUA este momit de stafful de campanie al republicanului Pullman, contracandidatul republicanului Morris, pentru a fi compromis. Şeful său încearcă să se debaraseze de el, lăsând să se scurgă în presă informaţia că s-a întâlnit cu tabăra adversă.

Revenirea în forţă a lui Myers în fruntea campaniei lui Morris se produce după ce acesta îl şantajează pe guvernator cu dezvăluirea unor informaţii compromiţătoare legate de o aventură a sa cu o tânără stagiară rămasă gravidă, care în final se sinucide. Tot la arma şantajului recurge şi o jurnalistă senzaţionalistă care vrea să afle tot ce se întâmplă în culisele prezidenţialelor. Filmul reia câteva clişee despre politicieni precum aventura a la Monica Lewinsky...cu replici de genul: Ai voie să faci orice, mai puţin să te culci cu o  stagiară, dar prezintă destul de bine cinismul unei lupte cu mize foarte mari. Finalul însă se vrea moralizator. Tânărul Steve care ajunge să-şi vadă visul împlinit – l-a făcut pe Morris preşedintele Americii – are brusc mustrări de conştiinţă atunci când îl aude pe acesta vorbind despre valori morale. George Clooney îl întruchipează aproape impecabil pe guvernatorul Morris, tipul politicianului insensibil, cu o anumită carismă şi cu o doză mare de cinism. Una peste alta, filmul are ceva nerv şi tensiune, reuşind să insufle atmosfera specifică marilor confruntări electorale din SUA.