Putin propune Uniunea Eurasiatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul rus, Vladimir Putin, vrea să reunească fostele state sovietice într-o Uniune Eurasiatică.

Noua uniune va fi construită pe scheletul actualei uniuni vamale dintre Rusia, Belarus şi Kazahstan, scrie Putin într-un articol publicat în cotidianul „Izvestia", la puţin timp după anunţul candidaturii sale la preşedinţia Rusiei, în 2012.

Iniţiativa premierului vine în contextul apropriatei finalizări a negocierilor Rusiei de aderare la Organizaţia Mondială a Comerţului. După 18 ani de negocieri tensionate, Putin şi-a exprimat scepticismul faţă de această organizaţie.

Nu va semăna cu URSS

După ce a declarat recent că prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991 a fost „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea", premierul rus a ţinut să precizeze că noul proiect nu va semăna deloc cu URSS, notează Reuters.

„Ar fi o naivitate să încerc să restaurez sau să copiez ceva din trecut. O integrare mai puternică pe noi baze politice şi economice şi un nou sistem de valori sunt cerinţe obligatorii pentru era noastră", a scris Vladimir Putin. Uniunea Eurasiatică va presupune coordonarea politicilor economice şi monetare a statelor membre.

Putin a lansat critici voalate la adresa Ucrainei care nu a dorit să adere la uniunea vamală din cauza ambiţiilor sale de integrare europeană. Premierul rus susţine însă că aparţenenţa la uniunea vamală sau la viitoarea Uniunea Eurasiatică ar permite o integrare europeană mai rapidă şi de pe poziţii de forţă a ţărilor cu astfel de aspiraţii. Vladimir Putin a precizat că Uniunea Eurasiatică va fi un partener al UE în scopul creării unui spaţiu economic comun.