Noul guvern, contestat de tunisieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul guvern de uniune naţională din Tunisia din care făceau parte şi un blogger şi un cineast s-a fisurat, ieri, la doar o zi după formare. Uniunea generală a muncitorilor tunisieni (UGMT), cel mai important sindicat din ţara nord-africană, care a avut o contribuţie majoră la înlăturarea vechiului regim, a anunţat că-i retrage pe cei trei reprezentanţi ai săi din Executiv. Motivul nemulţumirii este menţinerea în noul Executiv

Reconfirmarea în funcţie a „mai vechilor" într-un guvern ce trebuia să aducă schimbare în Tunisia a scos, ieri, mulţimea furioasă în stradă. „Refuzăm acest guvern criminal care doreşte să fure revoluţia. Dorim un popor care într-adevăr să reprezinte poporul", au strigat manifestanţii.

Mandat de arestare pentru Ben Ali?

Poliţia a fost nevoită să utilizeze gaze lacrimogene ca să disperseze mulţimea furioasă. Un grup de tunisieni avertizează pe Facebook asupra riscului ca „revoluţia să fie deturnată". La căderea noului guvern a contribuit şi opoziţia partidului  islamist din Tunisia, Ennhada. „Noul guvern nu reprezintă poporul", au declarat islamiştii. Şeful noului guvern, premier şi în vremea dictatorului, le-a luat apărarea colegilor săi de la Interne, Externe şi Finanţe.

Aceşti oameni care au făcut parte din administraţia Ben Ali „au mâinile curate şi sunt competenţi", a explicat premierul Mohammed Ghannouchi. În acest timp, în Elveţia se înmulţesc vocile care cer emiterea unei urmăriri internaţionale pe numele fostului dictator Ben Ali, care ar ajuta la blocarea conturilor.