Netanyahu cântărește un plan propus de generali în rezervă pentru a sili Hamas să elibereze ostaticii

0
Publicat:

Premierul israelian Benjamin Netanyahu are în vedere un plan prin care să determine civilii palestinieni să părăsească nordul Fâșiei Gaza, inclusiv orașul Gaza, în scopul de a asedia Hamas și a forța eliberarea ostaticilor, relatează CNN.

Civilii palestineni s-au refugiat în mare parte în sudul Fâșiei Gaza FOTO EPA-EFE

Ideea aparține unui grup de generali israelieni în rezervă, care au prezentat-o ​​oficial cabinetului israelian, precum și unei puternice comisii parlamentare. Obiectivul, susțin ei, este de a folosi tactici de asediu în scopul de a înfometa luptătorii Hamas și a-i obliga să-i elibereze pe cei 101 ostatici pe care i-ar mai deține gruparea.

„Cei care pleacă vor primi hrană și apă”, spune Giora Eiland, un general militar israelian în retragere, coordonatorul grupului, într-un videoclip postat online la începutul acestei luni. „Însă într-o săptămână întregul teritoriu din nordul Fâșiei Gaza va deveni teritoriu militar, iar în acest teritoriu militar, în ceea ce ne privește, nici un fel de provizii nu vor intra.”

Radiodifuzorul național israelian Kan, afiliat CNN, a relatat, duminică, că Netanyahu, în cadrul unei ședințe cu ușile închise cu Comisia pentru Afaceri Externe și Apărare a Knesset, a comentat că planul „are multă logică”.

„Este unul dintre planurile care sunt luate în considerare, dar mai există câteva”, a spus el, potrivit Kan. „Suntem hotărâți să desttructurăm controlul civil asupra Hamas”.

Nu este clar când a avut loc această ședință.

Un oficial israelian a confirmat veridicitatea citatului, precizând însă: „a-l percepe pozitiv nu înseamnă a-l adopta”.

Oficialul a mai spus că șeful diviziei strategice a Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) îi va prezenta în zilele următoare lui Netanyahu „mai multe alternative” pentru a „priva Hamas de capacitățile de control civil în Gaza”.

Solicitări de a adopta planul

Într-o scrisoare obținută de CNN, 27 de membri ai Knesset – inclusiv trei miniștri în exercițiu – au scris guvernului îndemnând să îl adopte.

Fața publică a propunerii este Eiland, care a avut o carieră strălucită, până la gradul de general-maior și a servit ca șef al Consiliului Național de Securitate al prim-ministrului din 2004 până în 2006.

„Realitatea de astăzi în Gaza este că Sinwar nu este realmente stresat”, spune el în videoclip. „Lucrul corect de făcut este să îi informați pe cei aproximativ 300.000 de rezidenți care au rămas în nordul Fâșiei Gaza, cetățeni rezidenți, cu privire la următoarele: Nu vă sugerăm să părăsiți nordul Fâșiei Gaza, ci vă ordonăm să părăsiți nordul Fâșiei Gaza. .”

„Într-o săptămână, întregul teritoriu din nordul Fâșiei Gaza va deveni teritoriu militar. Și în acest teritoriu militar, în ceea ce ne privește, nu va intra niciun de provizii. De aceea, 5.000 de terorişti care se află în această situaţie pot fie să se predea, fie să moară de foame”.

„Dictatorii precum Sinwar nu se tem de presiunea militară. Le este însă frică de două lucruri: o alternativă la guvernare și existența unei gloate furioase care îi poate răsturna.”

Forumul Comandanților și Luptătorilor de Rezervă, un grup de comandanți pensionari și rezerviști, a susținut planul „de a aduce o schimbare de facto în situația de război”.

Nu este clar ce părere are conducerea superioară a Forțelor de Apărare Israelului (IDF) despre plan. 

Planul nu ia în calcul problema întoarcerii la un moment dat a palestinienilor în nordul Gazei, a declarat unul dintre susținătorii săi pentru CNN.

„Totul va depinde de ceea ce se va întâmpla în viitor”, a spus generalul-maior în retragere Gershon Hacohen într-un mesaj text. „Dar nu există niciun detaliu în plan că nu se vor putea întoarce vreodată”.

Grupul generalilor susține că a prezentat planul cabinetului israelian „de mai multe ori”. Biroul primului ministru nu a confirmat CNN dacă acele întâlniri au avut loc.

Planul a fost prezentat Comisiei pentru Afaceri Externe și Apărare a Knesset. Meirav Cohen, membru al Knesset din partidul centrist Yesh Atid, a criticat guvernul pentru că a permis camioanelor de ajutor să intre în Gaza.

„Singura amenințare cu care se confruntă este obezitatea”, a spus ea în timpul unei întâlniri cu grupul de presiune, inclusiv Giora Eiland. „Așa ne vom aduce ostaticii înapoi acasă? Astel că sunt de părere că planul pe care Giora și alți comandanți l-au prezentat aici este foarte inteligent. Stabilește reguli clare. Trebuie să îl implementăm.”

În scrisoarea adresată lui Netanyahu și colegilor săi miniștri, 27 din cei 120 de membri ai Knesset-ului deplâng faptul că „nu am ajuns încă la linia de sosire în niciunul dintre obiectivele definite de Cabinetul de Război”.

Ei solicită guvernului să pună în aplicare planul lui Eiland în nordul Gazei. „După desfășurarea programului în această zonă, este posibil să fie aplicat în alte părți ale benzii”, spun ei.

Nu este clar câți palestinieni rămân la nord de așa-numitul coridor Netzarim , care împarte Gaza în două, dar estimările se ridică la sute de mii.