Ministru japonez: Consecinţele cutremurului asupra economiei Japoniei vor fi mai mari decât cele estimate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Impactul devastatorului cutremur asupra economiei Japoniei va fi mai mare decât s-a estimat iniţial, este de părere ministrul pentru Economie şi Politică Fiscală, Kaoru Yosano.

Pagubele din economie ar putea fi mai mari decât ne-am aşteptat. Pe lângă întreruperea lanţului de furnizori, mai este situaţia gravă de la centrala nucleară, a spus Yosano.

Potrivit analiştilor Capital Economics, economia Japoniei se va contracta în acest an cu 1,5%.

Premierul Naoto Kan ar putea fi nevoit, în următoarele luni, să recurgă la suplimentarea vânzărilor de obligaţiuni sau la majorări de impozite, având în vedere opoziţia băncii centrale de a finanţa cheltuielile.

Se discută despre o majorare de taxe, dar măsura riscă să amplifice scăderea încrederii populaţiei, a declarat un  analist al companiei Daiwa Asset Management din Tokyo.

Responsabilii băncii centrale s-au abţinut de la orice discuţie privind noi măsuri de stimulare economică, potrivit unei înregistrări a unei şedinţe care a avut loc luna trecută.

Încrederea oamenilor de afaceri din sectorul comerţului a înregistrat în martie cel mai amplu declin de când guvernul a început înregistrarea acestor date, în 2000.

Japonezii vor fi reticenţi să cheltuiască până când nu vor fi alocate fonduri regiunii din nord-est şi nu vor începe lucrările de reconstrucţie, potrivit analistului Noriaki Matsuoka.

Pagubele provocate de cutremur şi tsunami au fost estimate de guvern la circa 297,8 miliarde dolari.