Merkel şi Sarkozy caută o soluţie în dosarul Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german va sprijini iniţiativa preşedintelui francez de creare a unui "comitet al înţelepţilor". Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel,

Cancelarul german va sprijini iniţiativa preşedintelui francez de creare a unui "comitet al înţelepţilor".

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-au întâlnit, ieri, la Meseberg, în apropiere de Berlin. Problema statutului provinciei Kosovo, situaţia din Afganistan, politica industrială franceză în contextul fuziunii GdF-Suez şi pieţele financiare s-au aflat pe agenda reuniunii. Cei doi lideri au discutat şi despre viziunea pe care Berlinul şi Parisul o au asupra Uniunii Europene.

Cancelarul german a declarat că va susţine propunerea preşedintelui francez de creare a unui "comitet al înţelepţilor", care să întreprindă o reflecţie asupra viitorului Uniunii Europene.
Sarkozy declarase în luna august că Franţa ar putea renunţa să se opună progreselor în negocierile de aderare cu Turcia, dacă UE va lansa o dezbatere asupra viitorului Uniunii. Merkel a precizat însă că acest comitet nu constituie o alternativă la negocierile de extindere, aluzie la candidatura Turciei.

Potrivit comisarului european pentru extindere, Olli Rehn, executivul comunitar va lua în discuţie această idee cu prilejul unui seminar ce va avea loc la 13 septembrie.

UE poate evita o catastrofă

În cadrul conferinţei comune de presă, cei doi lideri au evitat să facă declaraţii asupra dosarului Kosovo, deşi presa a relatat că statutul provinciei a fost unul dintre subiectele dezbătute în prezenţa ministrului german de externe, Franz-Walter Steinmeier, şi a omologului său francez, Bernard Kouchner. "Süddeutsche Zeitung" apreciază că UE trebuie să găsească o strategie, în condiţiile în care are puterea să evite "o catastrofă".
Momentan, statele europene nu au o poziţie comună, Franţa fiind tentată să se alăture Statelor Unite şi Marii Britanii, care doresc independenţa provinciei.

De cealaltă parte, Germania, care până de curând a îmbrăţişat aceeaşi idee, pledează pentru un compromis între sârbi şi albanezi. Ruprecht Polenz, şeful Comitetului pentru politică externă al parlamentului german, a precizat că UE trebuie să ajungă la un compromis, în caz contrar riscând să îşi piardă credibilitatea pe plan internaţional.

Berlinul "virează" spre poziţia Moscovei

Săptămâna trecută, SUA au anunţat că vor recunoaşte suveranitatea Kosovo, dacă Priştina decide să îşi proclame independenţa. Însă, potrivit unor surse diplomatice citate de "EUObserver", nici Washingtonul şi nici Londra nu vor face acest pas, dacă nu li se alătură şi Germania.

În cadrul unei întâlniri recente a diplomaţilor germani, oficiali de la Berlin au avertizat că orice încercare de a lua o decizie fără a ţine cont de ONU şi Rusia riscă să afecteze relaţiile Germaniei şi ale UE cu Moscova. Ministrul de externe, Franz-Walter Steinmeier, a precizat că nicio decizie importantă, inclusiv în dosarul Kosovo, nu poate fi luată fără a ţine cont de poziţia Rusiei.

Romano Prodi cere UE sprijin pentru Serbia

Premierul italian, Romano Prodi, a lansat ieri un apel partenerilor din UE, în care li se cere acestora să ofere imediat Serbiei sprijinul lor economic şi politic, independent de o soluţie asupra viitorului statut al provinciei Kosovo. Prodi a precizat că UE trebuie să arate Serbiei că "nu este singură în acest moment istoric dificil". Şeful guvernului de la Roma a mai afirmat că a trimis Comisiei Europene o scrisoare în care sunt subliniate aspectele politice şi economice ale acestui sprijin.