Lista companiilor acuzate de finanțarea extremismului. Cum amenință Amazon și Tesla drepturile democratice

0
Publicat:

Un raport al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC) acuză marile companii globale de subminarea democrației prin sprijin financiar pentru mișcări politice de extremă dreaptă, amplificarea crizei climatice și încălcarea drepturilor sindicale și ale omului.

Compania lui Elon Musk se află pe lista celor care subminează democrația SURSA Arhivă

Amazon, Tesla, Meta, ExxonMobil, Blackstone, Vanguard și Glencore sunt corporațiile incluse în raport. Brațele de lobby ale acestor companii încearcă să contureze politica globală la Summitul Națiunilor Unite pentru Viitor, care se desfășoară la New York pe 22 și 23 septembrie, potrivit The Guardian.

Referitor la Amazon, raportul subliniază că dimensiunea și rolul companiei ca al cincilea cel mai mare angajator din lume și cel mai mare retailer online și furnizor de servicii cloud au avut un impact profund asupra industriilor și comunităților în care operează.

„Compania a devenit cunoscută pentru distrugerea sindicatelor și salariile mici pe mai multe continente, monopolul în comerțul electronic, emisiile de carbon extreme prin centrele sale de date AWS, evaziunea fiscală corporativă și lobby-ul la nivel național și internațional”, afirmă raportul.

Cum a amenințat Amazon drepturile femeilor

Raportul menționează ratele ridicate de accidente de muncă la Amazon în SUA, contestarea constituționalității Consiliului Național pentru Relații de Muncă (NLRB) de către companie, eforturile sale în Canada de a răsturna legislația muncii, interzicerea lobby-știlor Amazon în Parlamentul European pentru refuzul de a participa la audierile privind încălcările drepturilor muncitorilor și refuzul de a negocia cu sindicatele în Germania, printre altele.

Amazon a sprijinit de asemenea grupuri politice de extremă dreaptă în eforturile de subminare a drepturilor femeilor și a legislației antitrust, iar site-ul său de retail a fost folosit de grupuri care instigă ură pentru a strânge fonduri și a vinde produse.

Tesla, acuzată că încalcă drepturile omului

În cazul Tesla, raportul menționează opoziția anti-sindicală a companiei în SUA, Germania și Suedia; încălcările drepturilor omului în cadrul lanțurilor sale de aprovizionare; și opoziția personală a lui Elon Musk față de sindicate și democrație, contestările aduse NLRB în SUA și sprijinul său pentru liderii politici Donald Trump, Javier Milei în Argentina și Narendra Modi în India.

Imperiul lui Zuckerberg facilitează propaganda

Raportul citează Meta, cea mai mare companie de social media din lume, pentru rolul său vast în permiterea și facilitarea propagandei și mișcărilor de extremă dreaptă pe platformele sale, ajutându-le să își crească numărul de membri și să obțină sprijin în SUA și în străinătate.

De asemenea, a fost menționată reacția companiei față de măsurile de reglementare din Canada și eforturile costisitoare de lobby împotriva legilor de reglementare a confidențialității datelor.

Companiile care sprijină extrema dreaptă

Glencore, cea mai mare companie minieră din lume după venituri, a fost inclusă în raport pentru rolul său în finanțarea campaniilor împotriva comunităților și activiștilor indigeni la nivel global.

Blackstone, firma de capital privat condusă de Stephen Schwarzman, un miliardar susținător al lui Donald Trump, a fost citată în raport pentru rolul său în finanțarea mișcărilor politice de extremă dreaptă, investițiile în proiecte de combustibili fosili și defrișările din Amazon.

„Rețeaua Blackstone a cheltuit zeci de milioane de dolari sprijinind politicieni și forțe politice care promit să prevină sau să elimine reglementările care ar putea să o tragă la răspundere”, se menționează în raport.

Lupta împotriva reglementărilor de mediu

Vanguard Group a fost inclusă în raport datorită rolului său în finanțarea unora dintre cele mai anti-democratice corporații din lume.

ExxonMobil a fost citată pentru finanțarea cercetărilor anti-știință climatică și lobby-ul agresiv împotriva reglementărilor de mediu.

Chiar și în „democrații robuste”, cererile lucrătorilor „sunt copleșite de operațiunile de lobby corporativ, fie în procesul de elaborare a politicilor, fie în cadrul alegerilor în sine”, a declarat Todd Brogan, directorul campaniilor și organizării la ITUC.