Julian Assange "va primi azil în Ecuador"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa îi va acorda azil politic în această ţară fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, scrie cotidianul britanic „Guardian", citând surse apropieate preşedintelui Correa.

Assange s-a refugiat în ambasada Ecuadorului de la Londra pe 19 iulie, după ce a pierdut apelul împotriva extrădării sale în Suedia, unde este căutat de justiţie în urma unor acuzaţii de agresiune sexuală.

După ce a cerut oficial azil politic, o decizie este aşteptată în această săptămână. El ar putea fi arestat dacă iese din incinta ambasadei, deoarece a încălcat termenii eliberării condiţionate.

Potrivit unui oficial apropiat guvernului ecuadorian, preşedintele Correa a decis deja să aprobe solicitarea lui Assange. „Ecuadorul îi va acorda azil lui Julian Assange", a declarat o un oficial apropiat guvernului ecuadorian pentru "Guardian". "Privim solicitarea lui Assange drept o problemă umanitară. Contactul dintre guvernul ecuadorian şi WikiLeaks datează din mai 2011. Am fost prima ţară care am văzut telegramele ambasadei americane complet declasificate", a adăugat sursa.

Oficial, un purtător de cuvânt al guvernului ecuadorian a declarat că nu a fost luată o decizie încă. Ministrul de externe al Ecuadorului, Ricardo Patino. a declarat: "nu este suficient ca guvernul ecuadorian să acorde azil. Este nevoie de permisiunea guvernului britanic pentru ca dl. Julian Assange să poată pleca în Ecuador".