Julian Assange a primit cetăţenia Ecuadorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul ecuadorian de Externe Maria Fernanda Espinosa a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Quito, că Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a primit cetăţenia Ecuadorului la 12 decembrie, relatează Sky News.

„Cetăţenia i-a fost acordată la 12 decembrie 2017. Guvernul ecuadorian are dreptul să acorde cetăţenie unei persoane pe care o protejează şi să faciliteze integrarea acesteia în ţara care o primeşte“, a explicat Espinosa.

Acest anunţ vine în contextul în care Marea Britanie a refuzat solicitarea Ecuadorului de a i se acorda statut diplomatic lui Assange, prin care acesta ar fi avut imunitate.

„Guvernul ecuadorian a solicitat recent statut diplomatic în Marea Britanie pentru Assange. Marea Britanie a refuzat solicitarea şi nu discutăm cu Ecuadorul legat de această problemă. Ecuadorul ştie că această problemă se poate rezolva astfel: Julian Assange trebuie să părăsească ambasada şi să se supună justiţiei“, se arată într-un comunicat al Ministerului britanic de Externe.

Miercuri, ministrul de Externe al Ecuadorului a declarat că şederea de cinci ani şi jumătate a lui Julian Assange în ambasada ţării sale din Londra este „de neconceput“ şi ar trebui încheiată prin mediere internaţională.

Fondatorul WikiLeaks se află la Knightsbridge din vara anului 2012, când s-a confruntat cu perspectiva extrădării în Suedia, după acuzaţiile de agresiune sexuală la adresa a două femei. El a negat acuzaţiile. Suedia a decis să claseze fără urmări plângerea cu privire la un viol depusă împotriva lui Julian Assange.

Poliţia britanică a anunţat însă că îl va aresta pe Assange dacă va părăsi ambasada, întrucât a încălcat, în 2012, termenii eliberării sale condiţionate, atunci când s-a refugiat, o infracţiune care este pedepsită cu un an de închisoare.

Julian Assange ar putea fi urmărit în justiţie în SUA pentru publicarea, de către WikiLeaks, de documente militare şi diplomatice confidenţiale.