"Jirga păcii" afgano-pakistaneză a cerut eradicarea talibanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezenţa preşedintelui pakistanez la sfârşitul adunării tribale din Afganistan, de la al cărei debut a lipsit, a întărit mesajul de luptă comună împotriva teroriştilor şi a celor care

Prezenţa preşedintelui pakistanez la sfârşitul adunării tribale din Afganistan, de la al cărei debut a lipsit, a întărit mesajul de luptă comună împotriva teroriştilor şi a celor care îi sprijină pe talibani, fără a fi ei înşişi extremişti.

Departe de a fi împăcate istoric, relaţiile dintre Afganistan şi Pakistan au fost şi mai tensionate de resurgenţa talibanilor în regiunea de interferenţă a triburilor paştune de la graniţa comună. După ce a acuzat în mod repetat Pakistanul că găzduieşte talibani şi militanţi Al-Qaida retraşi din Afganistan, preşedintele Hamid Karzai a vorbit acum adunării de 700 de lideri tribali despre reconstruirea încrederii între Kabul şi Islamabad.

La rândul său, preşedintele Pervez Musharraf a recunoscut că talibanii primesc sprijin în regiunile tribale ale Pakistanului şi a cerut liderilor tradiţionali ai regiunii să împiedice ca o minoritate să mineze eforturile de aducere a prosperităţii în acele zone uitate de modernitate, în timp ce restul Asiei a luat-o înainte.
Mai concret, generalul Musharraf a repetat că armata pakistaneză a arestat seniori talibani şi că duce pro-
priul război cu aceştia în zonele sale tribale.

La "jirga păcii" nu au participat însă bătrânii triburilor din Waziristan, regiunea pakistaneză cea mai instabilă, pe motiv că fără reprezentanţii talibanilor la discuţii acestea nu pot aduce nicio soluţie.
Pe de altă parte, "puternicele legături de secole" dintre Afganistan şi Pakistan sunt încă marcate de un diferend istoric asupra liniei de demarcaţie lăsate de retragerea colonială britanică, prin care liderii afgani se văd văduviţi de teritorii paştune acum pakistaneze.

Mai multe pentru tine:
Polițiști la volan, instruiți cum să-i oprească pe vitezomani. „Noi aici nu facem școală de șoferi...” VIDEO
Cum a devenit salcia simbolul Floriilor. De la rituale sacre şi legende, până la medicină şi industrie
Sebastian Burduja a venit pe motocicletă să-și depună candidatura la Primăria Capitalei VIDEO
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
După Slănic Prahova, se întâmplă la Cluj. O stradă din municipiul Cluj-Napoca a luat-o la vale
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Jurgen Klopp, sfat pentru succesorul său, ales deja de Liverpool. „Cormoranii” intră într-o nouă eră
„Regele nu e bine deloc!” Planurile pentru înmormântarea lui Charles sunt schimbate chiar acum!
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Reacția lui Nicolae Ciucă la declarația lui Ciolacu potrivit căreia Buzăul nu este în Moldova: „M-am simţit român şi la Focşani, şi la Suceava, şi la Buzău şi la mine la Pleniţa”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”