Irak: Premierul Haider al-Abadi a primit mandat să desfăşoare armata pentru recuperarea zăcămintelor de petrol din Kirkuk din mâinile kurzilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari irakieni FOTO washingtonpost.com

Parlamentul irakian l-a mandatat pe premierul Haider al-Abadi să desfăşoare trupe în Kirkuk pentru a relua controlul asupra zăcămintelor de petrol din această regiune disputată cu administraţia kurdă din nordul Irakului.

Irakul intenţionează să facă orice pentru a-şi menţine integritatea teritorială după referendumul de autodeterminare al kurzilor. După ce a cerut administraţiei Kurdistanului Irakian să predea autorităţii centrale de la Bagdad controlul asupra aeroporturilor Erbil şi Souleymaniyeh, premierul irakian Haider al-Abadi a primit permisiunea de a trimite trupe în provincia Kirkuk, bogată în petrol, transmite televiziunea de stat, citată de Reuters.

Kirkuk este o regiune populată în mare parte de kurzi (peste 60%) şi revendicată istoric de turkmenii irakieni. Deşi sunt minoritari, aceştia din urmă o consideră centrul culturii lor.

Pe de altă parte, Iranul şi-a întărit forţele antiaeriene la frontiera sa cu Kurdistanul Irakian.

Conform agenţiei Tesnim, armata iraniană şi-a suplimentat pe flancul său vestic sistemele de rachete sol-aer. Măsura a fost luată pe fondul referendumului kurzilor din Irak, care au exprimat luni, potrivit postului Rudaw TV, pentru crearea unui stat al lor.

Irakul, Iranul, Turcia şi Siria se opun referendumului kurzilor şi avertizează asupra riscului izbucnirii unui nou conflict „etnic şi confesional“ în Orientul Mijlociu.

La cererea Bagdadului, Teheranul şi-a suspendat totodată legăturile aeriene cu Kurdistanul Irakian.  

De altfel, Haider al-Abadi a anunţat că a dat luni un termen de 72 de ore autorităţii kurde pentru predarea controlului asupra aeroporturilor. În caz contrar, Bagdadul va interzice de vineri zborurile internaţionale către cele două aeroporturi din Kurdistanul Irakian.

Marţi seara, liderul Kurdistanului Irakian, Massoud Barzani, a făcut un nou apel la dialog către autorităţile federale, însă şeful Guvernului irakian a exclus orice negocieri cu administraţia kurdă pe baza rezultatelor referendumului de luni.

Peste 90% dintre kurzi s-au exprimat pentru separarea de Irak şi crearea unui stat al lor, conform Rudaw TV. Rezultatele oficiale încă sunt aşteptate.