India: Bilanțul victimelor în cel mai tragic accident de tren din ultimii 20 de ani a depășit 288 de morți și 900 de răniți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bilanţul catastrofei feroviare în care au fost implicate mai multe trenuri în estul Indiei a depăsit 288 de morţi şi 900 de răniţi, iar autoritățile ar fi încheiat eforturile de căutare și salvare.

UPDATE, ora 18.00: Cel puțin 288 de persoane și-au pierdut viața și peste 900 au fost rănite în accidentul de vineri din statul Odisha, în care au fost implicate două trenuri de pasageri și un tren de marfă, potrivit informațiilor publicate de BBC.

UPDATE, ora 12.00:  Bilanţul deceselor în accidentul feroviar de vineri din India a crescut la 261 de morţi şi 900 de răniţi. Accidentul, cel mai grav pe liniile ferate din ultimele două decenii în ţara asiatică, care s-a soldat în urma coliziunii a trei trenuri vineri în Odisha Balasore, transmit agenţiile de presă citate de Agerpres..  

„Conform informaţiilor primite până în prezent, sunt 261 de morţi“, a precizat într-un comunicat divizia de sud-est a Căilor Ferate indiene.

Noul bilanţ survine după ce autorităţile au încheiat sâmbătă dimineaţa eforturile de căutare şi salvare în districtul Balasore, statul Odisha, unde două trenuri de pasageri şi un al treilea tren de marfă au fost implicate într-o coliziune vineri seara.

Autorităţile au anunţat o zi de doliu în acest stat din estul ţării şi despăgubiri de peste 12.000 de dolari pentru cei decedaţi, aproximativ 2.500 de dolari pentru cei grav răniţi şi 606 dolari pentru cei cu răni uşoare, iar premierul indian Narendra Modi a anunţat că va vizita sâmbătă zona accidentului.

UPDATE 10.29: Cel puțin 238 de persoane și-au pierdut viața și 650 sunt rănite în accidentul în care au fost implicate trei trenuri în estul statului indian Odisha, potrivit autorităților citate de BBC.

Un tren de pasageri a deraiat, iar vagoanele sale au căzut pe calea ferată adiacentă, unde au fost lovite de un tren care venea vineri seara. Un tren de marfă era oprit.

Se așteaptă ca bilanțul victimelor să crească, deoarece multe persoane sunt încă prinse în epavă.

Cauza celui mai grav accident feroviar din India din acest secol nu este încă clară.

Peste 200 de ambulanțe și sute de medici, asistente și personal de salvare au fost trimiși la fața locului, a declarat secretarul șef al statului, Pradeep Jena.

Sudhanshu Sarangi, directorul general al serviciilor de pompieri din Odisha, declarase anterior că au murit 288 de persoane.

***

Foto: Nexta TV via Twitter

Am fost acolo la fața locului și pot vedea sânge, membre rupte și oameni murind în jurul meu”, a declarat un martor ocular pentru Reuters la telefon.

Foto: Nexta TV via Twitter

Sute de tineri s-au aliniat în fața unui spital guvernamental din Soro din statul Odisha pentru a dona sânge pentru a-i ajuta pe cei răniți.

Foto: Nexta TV via Twitter

Echipele de salvare au fost mobilizate din Bhubaneswar și Kolkata din Odisha din Bengalul de Vest, a declarat ministrul federal al Căilor Ferate Ashwini Vaishnaw într-un tweet vineri seara.

Trei echipe ale Forței Naționale de Răspuns la Dezastre se află la locul accidentului, iar alte șase echipe sunt mobilizate, a declarat Forța Națională de Răspuns la Dezastre a țării.

Ciocnirea a avut loc vineri seara în jurul orei 19.00, ora locală (15.30 ora Bucureștiului), când Howrah Superfast Express, care circula de la Bangalore la Howrah, Bengalul de Vest, a deraiat. Unele vagoane au ajuns pe liniile învecinate, iar un tren rapid Coromandel Express s-a izbit de ele, pe drum de la Calcutta la Chennai, au declarat oficialii feroviar.

Ministrul-șef al Odisha (statul în care a avut loc incidentul feroviar), Naveen Patnaik, a spus că prioritatea autorităților este „transportarea celor vii în spitale”.

Trenurile care s-au ciocnit în Balasore, la aproximativ 200 de kilometri (125 de mile) de capitala statului Bhubaneswar, circulau în direcții opuse.

Aproape 500 de ofițeri de poliție și salvatori sunt la accident cu 75 de ambulanțe și autobuze de remorcare, a declarat Pradeep Jena, birocratul de vârf al statului Odisha.

Amitabh Sharma, un purtător de cuvânt al Ministerului Căilor Ferate, a declarat că 10 până la 12 vagoane dintr-un tren au fost deraiate, în timp ce resturi de la unele dintre vagoarele stricate au căzut pe linia din apropiere.

Foto: Nexta TV via Twitter

Până la trei vagoane ale celui de-al doilea tren au deraiat și ele.

Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, s-a declarat „mâhnit” de incident.

Scriind pe Twitter, el a spus: „Sunt mâhnit de accidentul de tren din Odisha. În această oră de durere, gândurile mele sunt la familiile îndoliate.

Fie ca răniții să-și revină curând. Am vorbit cu ministrul Căilor Ferate, Ashwini Waishnaw și a făcut un bilanț al situațieiOperațiunile de salvare sunt în desfășurare la locul accidentului și se acordă toată asistența posibilă celor afectați”.

Salvatorii încearcă să ajute 200 de persoane care ar fi prinse sub vagoanele deraiate.

Imaginile de la scena tragică i-au arătat pe salvatori urcând frenetic epavele deteriorate ale vagoanelor în încercarea de a găsi supraviețuitori.

Coliziunea este un „accident grav”, a declarat reporterilor HK Dwivedi, secretarul șef al Bengalului de Vest.

Numărul morților îl face cel mai mortal dezastru tren din lume din ultimii 20 de ani, de când un tren din Sri Lanka a deraiat și a ucis peste 1.000 de persoane în timpul tsunami-ului de Boxing Day.

Oficialii South Eastern Railway, care nu au vrut să fie numiți, au spus că se tem că va exista un număr mare de victime.

De-a lungul anilor, guvernul Indiei a depus eforturi pentru a îmbunătăți siguranța feroviară, dar, în ciuda acestui fapt, mai multe sute de accidente continuă să aibă loc anual pe ceea ce este una dintre cele mai mari rețele de căi ferate din lume.

Cel mai grav accident de tren din istoria Indiei a avut loc în august 1995 la New Deli, unde 358 de persoane au murit.

Majoritatea accidentelor de tren sunt puse pe seama erorilor umane sau a echipamentelor de semnalizare învechite.

Peste 12 milioane de oameni circulă zilnic cu 14.000 de trenuri în India.