Hugo Chavez va fi îmbălsămat „ca Lenin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupul lui Hugo Chavez va fi îmbălsămat FOTO Reuters

Preşedintele venezuelean va fi îmbălsămat “pentru eternitate” şi trupul său va fi depus într-un sicriu din sticlă, potrivit vicepreşedintelui Nicolas Maduro.

Vicepreşedintele Maduro a anunţat că rămăşiţele pământeşti ale lui Chavez vor fi expuse la Muzeul Revoluţiei, aproape de Palatul Prezidenţial unde acesta din urmă a condus ţara timp de 14 ani, “astfel încât să aparţină poporului pentru eternitate”, potrivit Sky News. Înmormântarea fostului conducător a fost programată pentru vineri, iar la ceremonie vor participa liderii a 33 de state. 

    

Sute de mii de persoane s-au aflat în apropierea sicriului de sticlă în cursul unei procesiuni de şapte ore, marţi, când trupul său a fost mutat de la spitalul în care a decedat la Academia militară.

Generalul Jose Ornella a spus că Hugo Chavez a suferit un infarct, dar chiar şi pe patul de moarte, omul care a condus Venezuela timp de 14 ani nu dorea să plece dintre cei vii.

Ornella a povestit că fostul preşedinte “nu putea vorbi”, dar cei din preajmă i-au citit pe buze cuvintele : “Nu vreau să mor. Vă rog, nu mă lăsaţi să mor”.

 Ministrul de Externe al ţării, Elias Jose Jaua Milano, a instituit şapte zile de doliu naţional pentru preşedintele care a pierdut lupta cu necruţătorul cancer.

Sute de mii de venezueleni au ieşit în stradă de la aflarea veştii referitoare la moartea lui Chavez, arborând drapelul ţării. Vicepreşedintele Nicolas Maduro a declarat că spiritul lui Chavez “pluteşte nestingherit, plin de lumina care ocroteşte poporul. Oamenii noştri sunt în stradă ca să îşi exprime solidaritatea, sentimentele”. Jaua Milano a declarat, la rândul său, că Maduro va conduce ţara ca interimar, până la următoarele alegeri care ar trebui să aibă loc în aproximativ 30 de zile.

Hugo Chavez a fost tratat împotriva cancerului în Cuba, încă din iunie 2011.

Bărbatul pe care Chavez l-a învins la alegerile prezidenţiale din octombrie, Henrique Capiles, se crede că va reprezenta opoziţia la viitoarele alegeri. El a făcut apel la solidaritate şi a transmis condoleanţele sale familiei lui Chavez.