Haos în capitala siriană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rebelii au declanşat ofensiva asupra Damascului

Armata siriană a fost mobilizată în încercarea de a învinge rebelii în mai multe zone ale Damascului unde aceştia sunt activi de câteva zile.

Au fost dispuse tancuri, artilerie şi elicoptere în „punctele fierbinţi" ale oraşului. Se duc cele mai mari lupte din ultimele 16 luni, de când au început revoltele din Siria, scrie presa occidentală, citând acivişti sirieni.

Ofensiva urmează atacului de miercuri, în care rebelii au reuşit să ucidă trei membri la vârf al regimului Assad, printre care ministrul Apărării - generalul  Dawoud Rajiha, adjunctul acestuia- Asef Shawkat, care era şi cumnatul preşedintelui Bashar al-Assad, şi un consilier prezidenţial - generalul Hassan Turkmani. Rebelii continuă ofensiva şi au avertizat personalul televiziunii de stat să evacueze clădirea, care va fi atacată.

Assad, „pe cale să piardă controlul"

Nu se ştie unde se află preşedintele Bashar al-Assad, scrie presa occidentală. Acesta nu a avut nicio apariţie publică după atacul de miercuri. Absenţa sa a dat naştere mai multor zvonuri şi speculaţii. Potrivit Reuters, care citează diplomaţi şi oficiali din opoziţie, preşedintele ar fi fost rănit şi se afla ieri în oraşul Latakia, de pe coasta de vest a ţării, un fief al comunităţii alawite, din care face parte, în timp ce soţia sa, Asma, ar fi fugit în Rusia.

Această ultimă informaţie a fost dezminţită de autorităţile ruse şi de ambasadorul Siriei la Moscova. Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a spus că această informaţie este „o glumă", iar un consilier al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a dezminţit faptul că Rusia s-ar fi oferit să acorde refugiu membrilor regimului Assad. 

Casa Albă a apreciat că regimul Bashar al-Assad este pe cale „să piardă controlul asupra Siriei". Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate naţional american, Tommy Vietor, a subliniat într-un comunicat urgenţa unei tranziţii politice pentru „a evita un război civil sângeros şi de durată". Barack Obama şi omologul său rus, Vladimir Putin, au vorbit la telefon despre situaţia din Siria. Ei sunt de acord cu privire la necesitatea unei tranziţii politice, în pofida „divergenţelor asupra abordării problemei", a declarat miercuri Casa Albă.