FOTO China şi-a prezentat primul avion conceput pentru a concura cu Airbus A320 şi Boeing 737

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul exemplar al avionului de fabricaţie chineză Comac C919 a fost prezentat luni, la Shanghai. Aşteptările de la acest avion sunt mari, în condiţiile în care cererea este în creştere pe piaţa internă.

Avionul are o lungime de 39 de metri, o capacitate de 168 de pasageri şi va asigura zboruri pe distanţe scurte şi medii. Obiectivul Beijingului este ca acest avion să rivalizeze, cel puţin în ceea ce priveşte zborurile regionale, cu Airbus A320 şi Boeing 737. Potrivit fabricantului american de avioane Boeing, China ar urma să se doteze cu peste 6.000 de noi aparate de zbor în următorii 20 de ani.

Este „o etapă importantă în dezvoltarea primului avion de fabricaţie chineză“, s-a felicitat preşedintele contructorului Comac, Jin Zhuanglong. „Sectorul transportului aerian nu se poate baza doar pe importuri. O naţiune mare trebuie să aibă propriul aparat comercial“, a afirmat, la rândul său, Li Jiaxiang, şeful aviaţiei civile chineze.

FOTO @flight_report via RT

Comac dă asigurări că a primit 517 comenzi pentru acest aparat de zbor, majoritatea provenind de la companii chineze, semn că europenii de la Airbus şi americanii de la Boeing ar trebui să devină îngrijoraţi, relatează Russia Today, care citează AFP.

FOTO @flight_report via RT

Însă monopolul celor două companii nu este pus în pericol deocamdată. C919 urmează să efectueze primul zbor-test în 2016, cu un an întârziere faţă de termenul avansat iniţial, iar zborul inaugural abia în 2017.

FOTO @flight_report via RT