Cum marchează iranienii 40 de ani de la atacul asupra Ambasadei SUA de la Teheran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP

Mii de iranieni au scandat „moarte Americii”, în timpul marcării de către Iran a 40 de ani de la preluarea Ambasadei SUA şi criza de ostatici care a urmat la Teheran, liderul suprem Ayatollahul Ali Khamenei declarând că cele două ţări sunt „duşmani inevitabili”, potrivit Reuters.

De ce contează: Pe 4 noiembrie 1979, un grup de studenţi au intrat în Ambasada SUA de la Teheran, pentru a cere extrădarea şahului, care era tratat de cancer în SUA. Ei au luat mai mulţi ostatici, inclusiv 62 de cetăţeni americani, într-o criză care a durat 444 de zile şi care a „transfigurat” America, după cum scrie Associated Press. Evenimentul a înrăutăţit relaţiile dintre cele două state şi poate fi resimţit şi în prezent.

Contextul general: Potrivit AP, „furia populară împotriva SUA îşi avea originea în puciul orchestrat de CIA în 1953, care l-a înlăturat de la putere pe prim-ministrul ales al Iranului şi a cimentat puterea şahului Mohammad Reza Pahlavi”. În timp ce ostaticii erau treptat eliberaţi, mai mulţi diplomaţi au evadat cu ajutorul CIA, notează Axios.

Relaţiile dintre Washington şi Teheran s-au răcit şi mai mult după ce preşedintele american Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear cu Iranul, în 2018 şi a pedepsit ţara cu sancţiuni. Iranul a anunţat ulterior suspendarea mai multor angajamente luate sub acord şi reluarea îmbogăţirii de uraniu.

Ce urmează: Secretarul de Stat Mike Pompeo va găzdui un eveniment, luni, care „comemorează curajul pe care toţi foştii ostatici şi familiile lor l-au arătat în timpul unor circumstanţe de neimaginat”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.