Cum a reușit Mossad să plaseze explozibili în 5.000 de pagere livrate grupării Hezbollah

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Explozia simultană a 5.000 de pagere, care a provocat marți rănirea a 2.800 de membri Hezbollah și civili, precum și cel puțin 12 morți în Liban și Siria a fost pusă la cale de agenția de spionaj Mossad și de armata israeliană, susțin mai multe surse de securitate.

FOTO EPA-EFE

La începutul anului, gruparea a comandat câteva mii de pagere după ce liderul grupării Hassan Nasrallah a avertizat că smartphone-urile sunt vulnerabile la atacuri cibernetice din partea forțelor israeliene.

Militarii israelieni și agenții de informații au reușit să aibă acces la 5.000 de pagere „la nivel de producție” și să introducă o cantitate mică de explozibili în ele, cu câteva luni înainte ca acestea să fie importate în Liban, potrivit mai multor surse de securitate, citate de Reuters. 

„Mossadul a injectat o placă în interiorul dispozitivului, conținând material exploziv, care primește un cod. Este foarte greu de detectat prin orice fel de orice mijloace. Prin niciun fel de dispozitiv sau scaner”, a explicat o sursă de securitate libaneză.

Sursa a susținut că Hezbollah a comandat pagerele de la o companie din Taiwan, Gold Apollo. Directorii acesteia au explicat însă că dispozitivele au fost de fapt fabricate și vândute sub licență de compania BAC Consulting din Budapesta, Ungaria.

Elijah J. Magnier, analist senior de risc politic din  Bruxelles, a declarat mai târziu că a vorbit cu membrii Hezbollah care examinaseră dispozitivele care nu au explodat.

Pagerele păreau să primească un mesaj de eroare codificat, care a fost trimis către toate dispozitivele; acesta le-a făcut să vibreze și să sune timp de aproximativ 10 secunde.

Când utilizatorul a apăsat butonul pagerului să anuleze alerta, explozivii au fost detonați - mecanismul a fost conceput pentru ca dispozitivul să se afle în mâna utilizatorului în momentul exploziei astfel încât să provoace daune maxime.

Pagerele au fost modificate înainte să ajungă în Liban

Potrivit unor oficiali americani citați de New York Times, pagerele comandate de Hezbollah de la Gold Apollo din Taiwan au fost modificate înainte de a ajunge în Liban. Majoritatea erau modelul AR924, însă alte trei modele Gold Apollo au fost, de asemenea, incluse în transport.

Materialul exploziv, având 20 până la 50 de grame, a fost implantat lângă bateria pagerelor, au dezvăluit doi dintre oficiali. De asemenea, a fost încorporat un comutator care putea fi declanșat de la distanță pentru detonarea explozibilului.

La ora 15:30, în Liban, pe pagere a fost trimis un mesaj ce părea să provină de la conducerea Hezbollah, au declarat doi dintre oficiali. 

Dispozitivele erau programate să sune timp de câteva secunde înainte de a exploda, potrivit a trei dintre oficiali.

Peste 3 000 de pagere au fost comandate de la compania Gold Apollo din Taiwan, au declarat mai mulți oficiali. Hezbollah a distribuit pagerele membrilor săi din Liban, iar o parte dintre ele au ajuns la aliații Hezbollah din Iran și Siria. Atacul Israelului a afectat pagerele care erau pornite și primeau mesaje.

Marți nu era clar când anume au fost comandate pagerele și când au ajuns acestea în Liban.

O operațiune plănuită luni de zile

Operațiunea plănuită uni de zile de către Mossad și  IDF reprezintă o breșă de securitate fără precedent pentru Hezbollah, care a promis să se răzbune și să-și continue sprijinul pentru aliatul Hamas pe fondul războiului în curs din Fâșia Gaza.

Detonarea pagerelor s-a produs vreme de o oră, începând de la 15:30, ora locală, provocând panică și haos la periferia sudică a Beirutului, în sudul Libanului și chiar în Siria vecină.

Printre cele nouă persoane ucise se numără două fete, în vârstă de opt și zece ani, și mai mulți luptători Hezbollah, precum și fiul unui parlamentar libanez.

Iranul a confirmat ulterior că ambasadorul său în Liban, Mojtaba Amani, a suferit răni la față și la mână.

Mai bine de 2.800 de persoane au fost rănite în explozie, dintre care 300 au fost transportate de urgență la spital în stare critică.

Printre cele 12 persoane ucise se numără două fete, în vârstă de opt și zece ani, și mai mulți luptători Hezbollah, precum și fiul unui parlamentar libanez.

Iranul a confirmat ulterior că ambasadorul său în Liban, Mojtaba Amani, a suferit răni la față și la mână.

Primele speculații în urma exploziei au indicat că probabil un atac cibernetic israelian a provocat supraîncărcarea bateriilor din litiu care alimentează pagerele, și care pot arde până la 590 de grade Celsius când se aprind.

Însă multiple surse de securitate și experți au stabilit între timp că exploziile au fost cauzate de o operațiune israeliană presupunând infiltrarea în lanțul de aprovizionare și introducerea de explozibili în pagere. Acestea au fost ulterior activate de la distanță de mesajul de eroare codificat.

Filmări de pe camerele de securitate, distribuite marți pe rețelele sociale, par să arate momentul în care Israelul a trimis mesajul său mortal.

Un membru Hezbollah a fost văzut ridicându-și confuz cămașa într-un supermarket după ce pagerul său, ascuns deasupra șoldului, a început să sune și să se aprindă.

Aparatul a explodat brusc, făcându-l să se prăbușească pe podea, în timp ce lucrătorii din supermarketuri și clienții fug panicați..

„Dimensiunea exploziei este similară cu cea cauzată de orice detonator electric sau de unul care încorporează o încărcătură extrem de mică, puternic explozivă”, a apreciat Sean Moorhouse, fost ofițer al armatei britanice și expert în eliminarea explozivilor.

Acest lucru semnalează implicarea unui actor statal, a spus Moorhouse. El a adăugat că agenția de informații externe a Israelului, Mossad, este cel mai evident suspect care ar avea resursele necesare pentru a efectua un astfel de atac.