Coreea de Nord ajunge la un acord cu Coreea de Sud cu privire la redeschiderea complexului Kaesong

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Reuters

Cele două Corei au căzut de acord duminică, după mai mult de 12 ore de negocieri dificile, asupra principiului redeschiderii complexului industrial comun de la Kaesong, închis în luna aprilie pe fondul serioaselor tensiuni dintre Seul şi Phenian.

Echipele de negociatori, reunite în localitatea Panmunjom, pe linia de demarcaţie dintre cele două state, au decis că întreprinderile prezente în complexul finanţat de Coreea de Sud şi situat în Coreea de Nord îşi vor relua activitatea imediat ce vor fi 'pregătite' în acest sens, potrivit termenilor acordului semnat de cele două părţi în cursul dimineţii, notează France Presse.

Ei au hotărât să se întâlnească din nou, miercuri, la Kaesong pentru a identifica modalitatea de a evita pe viitor o nouă închidere a instalaţiilor şi au căzut de acord ca, în prealabil, oameni de afaceri sud-coreeni să inspecteze complexul.

Negocierile au avut loc după două luni de relaţii tensionate între Seul şi Phenian, în special cu ameninţări din partea Coreii de Nord, a cărei economie este afectată de înăsprirea sancţiunilor impuse de Naţiunile Unite după testul nuclear efectuat în februarie.

Cele două ţări au afirmat constant că doresc redeschiderea complexului de la Kaesong, loc cu o deosebită semnificaţie ce a avut de suferit în urma tensiunilor din Peninsula Coreea. Atât Seulul, cât şi Phenianul au refuzat să îşi asume responsabilitatea ca să îl declare oficial închis, s-au mărginit să recunoască o încetare provizorie a activităţii şi să se acuze reciproc că se află la originea suspendării activităţii.

Coreea de Nord, invocând tensiuni militare şi ostilitatea Sudului la adresa sa, şi-a retras la 8 aprilie cei 53.000 de angajaţi din cele 123 de întreprinderi sud-coreene aflate la Kaesong. Complexul a fost creat pe fondul 'diplomaţiei razei de soare', politică derulată de Coreea de Sud între 1998 şi 2008 în scopul încurajării contactelor între cele două ţări surori şi inamice, care rămân, în mod teoretic, în conflict, având în vedere că Războiul din Coreea (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu, şi nu cu un tratat de pace.

Mai multe pentru tine:
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Un deputat USR susţine că numele său ar fi pe listele de susţinători ai Dianei Şoşoacă. „Semnătura mea, falsificată”
Prințul Paul al României, prins în Malta. El a fost găsit într-un resort
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Ucrainenii din străinătate nu vor să meargă la război și atacă guvernul de la Kiev: „De ce să mă întorc să lupt? Pentru ce?”