Consiliul Guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a adoptat o rezoluţie împotriva Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO - REUTERS: Ambasadorul Iranului la AIEA, Ali Asghar Soltaniyeh

Consiliul Guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a adoptat vineri o rezoluţie împotriva Iranului, stat suspectat că intenţionează să fabrice arme nucleare.

Glyn Davies, ambasadorul american de pe lângă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, a anunţat că rezoluţia a fost adoptată cu 32 de voturi pentru, două împotrivă şi o abţinere.

Cu câteva ore înainte de vot, Franţa, Marea Britanie şi Germania au susţinut că Iranul are suficientă expertiză pentru a fabrica arme nucleare, subliniind că Teheranul pare să încalce deschis tratatul internaţional privitor la astfel de arme.

Rezoluţia dă termen Teheranului până în martie pentru a oferi răspunsuri.

Agenţia ONU pentru energie atomică, AIEA, şi-a exprimat îngrijorări grave despre „posibilele dimensiuni militare ale programului nuclear iranian" într-un raport dat publicităţii săptămâna trecută.
Citând mii de pagini de documente, fotografii făcute din satelit şi informaţii obţinute de la 10 state membre, agenţia a afirmat că Iranul face paşi către dezvoltarea bombei nucleare, deşi republica islamică susţine că programul său este pur civil.

Potrivit documentului, aceste activităţi includ eforturi, unele de succes, de a procura material nuclear şi echipamente ce pot fi folosite în mai multe scopuri de către persoane şi entităţi care au legătură cu armata.