Exclusiv Expert în securitate: Decizia de a permite Ucrainei să lovească ținte rusești cu arme occidentale schimbă cursul războiului

0
Publicat:

Expertul în securitate militară Hari Bucur Marcu susține că decizia Occidentului de a elimina restricțiile privind raza de acțiune pentru armele livrate Ucrainei utilizate împotriva obiectivelor militare rusești are un efect extrem de important: va împiedica Rusia să câștige războiul. 

Ucraina va putea folosi rachetele ATACMS adânc în teritoriul rus. FOTO: AFP

Cancelarul german Friedrich Merz a declarat că partenerii occidentali nu mai impun nicio restricție de rază de acțiune pentru armele livrate Ucrainei utilizate împotriva obiectivelor militare rusești.

„Nu mai există restricții privind gama de arme livrate Ucrainei - nici de către Marea Britanie, nici de către Franța, nici de către noi. Nu există restricții nici din partea Statelor Unite. Asta înseamnă că Ucraina poate să se apere singură acum, de exemplu, prin atacarea pozițiilor militare din Rusia. Până de curând, nu putea face acest lucru și, în afară de foarte puține excepții, nici nu a făcut acest lucru”, a declarat Merz în cadrul unui forum de discuții organizat de canalul WDR, scrie Kyiv Independent.

Ucraina a primit anterior rachete cu rază lungă de acțiune de la SUA, Regatul Unit și Franța - inclusiv ATACMS, Storm Shadow și SCALP - dar inițial i s-a permis să le utilizeze numai împotriva forțelor militare ruse din teritoriile ucrainene ocupate.

Abia la sfârșitul anului 2024, administrația americană Biden și alți aliați au relaxat restricțiile, permițând Ucrainei să utilizeze rachete cu rază lungă de acțiune împotriva obiectivelor militare rusești din regiunile de frontieră. Cu toate acestea, a fost vorba despre utilizarea sistemului de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată sau HIMARS, care are o rază de acțiune de aproximativ 80 km, împotriva forțelor ruse direct peste graniță. Biden nu le-a permis ucrainenilor să folosească ATACMS cu rază mai lungă de acțiune, care au o rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri, în apărarea Harkovului. Lucrurile tocmai s-au schimbat.

Expertul în securitate militară Hari Bucur Marcu explică pentru „Adevărul” semnificația acestei decizii.

„America a ridicat restricțiile”

„Trebuie să înțelegem care este procedura. În general, armele care se livrează Ucrainei sunt livrate în anumite condiții, de exemplu, nu pot să fie folosite împotriva celor care le livrează. Partea asta de restricții de rază de acțiune, a fost impusă de către Statele Unite pe vremea administrației Biden. Deci e foarte posibil ca, eu nu știu acum concret, dar e foarte posibil ca Germania să livreze Ucrainei, inclusiv arme și muniții de producție americană. Aceasta este importanța știrii, nu că a dat liber să se lovească mai în adâncimea teritoriului rusesc. Ceea ce înseamnă că, de fapt, America a ridicat restricțiile respective, pentru că aceste acorduri nu se fac unilateral”, a explicat expertul.

În ceea ce privește consecința militară a acestei decizii: „ucrainenii dacă vor să lovească Moscova cu dronele produse de ei, pot s-o facă fără ca nimeni să le interzică acest lucru și chiar au făcut acest lucru. Însă, când e vorba de arme din acestea, se fac asemenea precizări în ce condiții pot fi ele folosite. Iar dacă există declarația asta înseamnă că există și o decizie oficială, ceea ce e o confirmare că s-a schimbat complet politica administrației americane față de cea de pe vremea lui Biden.”

Este vorba și despre un răspuns al SUA.

„Ne aflăm într-o fază foarte confuză a războiului. Războiul acesta nu poate fi câștigat. E un război de uzură. Nu am fost niciodată în situația în care una dintre tabere să avanseze așa de mult încât să se oprească războiul. Războiul acesta ar putea să mai continue ani de zile fără să aibă un învingător și ca urmare fără să se poată opri prin victoria uneia dintre tabere. Dacă nu se oprește prin victoria uneia dintre părți, cealaltă varianță de oprire a războiului este înghețarea lui”, spune Bucur Marcu.

„Problema va deveni și mai serioasă atunci când administrația americană va renunța la orice așteptări de la Rusia”

Administrația Trump a venit cu o soluție intermediară, oprirea războiului în vederea convorbirilor de pace: „Doar că Rusia vrea neapărat oprirea războiului prin victoria ei declarată. Adică nu vrea să se predea toată Ucraina, ci vrea să demisioneze guvernul, să păstreze teritoriile pe care le-a cucerit prin război, plus altele pe care nu le-a cucerit, doar pe care le vizează și așa mai departe. Deci asta o avea Rusia și este cu totul altceva decât oprirea războiului în vederea negocierii ulterioare a unei păci durabile și acceptabile pentru toată lumea”.

Rusia a tot amânat oprirea războiului fără condiții, contând pe faptul că Statele Unite prin președintele Trump, dar și prin secretarul de stat Marco Rubio și prin emisarul special pe care l-a anumit SUA, Steve Witkoff, ar face concesii astfel încât de dragul opririi războiului ei să accepte pretențiile inacceptabile de altfel ale Rusiei.

„De fiecare dată când Rusia a zis că da, ar vrea să negocieze, dar pe urmă s-a răzgândit, Occidentul, America, dar mai ales europenii, au făcut gesturi din acestea de a spori sancțiunile pe care le au împotriva Rusiei. Ei bine, în acest context, există și avertismentul pe care l-a făcut Occidentul, că va înarma și mai bine Ucraina în condițiile în care Rusia nu vrea să oprească războiul. În asemenea condiții, pasul următor este ca și armele pe care le livrează Ucrainei să fie și mai serioase, astfel încât Rusia să piardă și mai mulți oameni pe câmpul de luptă. Se pare că în momentul de față au ajuns la o medie de vreo 40.000 de pierderi pe lună, dintre care 75% sunt pierderi ca urmare a loviturilor pe care le încasează trupele rusești în urmă artileriei cu GPS și a dronelor”, arată el.

Știrea menționată exact asta ne spune, arată expertul: „Iată, încă o măsură pe care am luat-o noi în contextul acesta. E un fel de amplificare graduală a răspunsului pe care îl dă Occidentul Rusiei, care nu numai că refuză să oprească războiul, dar iată că în ultima vreme folosește sute de lovituri zilnice, mai ales noaptea, cu care se lovească zone locuite de civili în Ucraina. Ceea ce este inacceptabil”.

El susține că problema va deveni și mai serioasă atunci când administrația americană va renunța la orice așteptări de la Rusia: „Asta s-ar putea întâmpla foarte curând într-o zi-două. În momentul acela, sancțiunile pe care le pregătește America sunt de cu totul altă natură decât aceasta – simpla aprobare a folosirii fără restricții a munițiilor și armamentului pe care le distribuie Ucrainei”.

„Rusia nu are nicio șansă să câștige acest război”

Expertul vorbește despre sancțiuni secundare importante. „Gândiți-vă numai că dintre cei care încă mai au relații cu Rusia, în momentul de față, trei dintre ei sunt deja în discuții foarte aprofundate cu SUA pentru a rezolva problema bilaterală comercială - vorbesc de China, de India și de Africa de Sud. Dacă America vine și cu amenințarea asta că mai introduce sancțiuni pentru că au relații cu Rusia, categoric că lucrurile se vor complica pentru Rusia.”

Dacă America le va cere să renunțe la relația cu Rusia acestea vor accepta, spune Bucur Marcu.

În ceea ce privește situația de pe front, Bucur Marcu susține că, de exemplu, o astfel de decizie ar putea ajuta la distrugerea forței de 50.000 de oameni pe care Rusia a mutat-o din zona Kursk în Herson sau la distrugerea facilităților militare aflate adânc în teritoriul rusesc: „O asemenea grupare de forțe care e pe teritoriul Rusiei poate să fie obiectul unei lovituri concentrate cu rachete din acestea, care să scoată din luptă măcar echipamentele pe care le au ăștia, dacă nu chiar și oamenii. În același timp, rușii pot să fie loviți pe aerodromurile de unde fac aprovizionarea cu armament pentru trupele de pe front. Astfel, aerodromuri aflate chiar la 500-700 km de front vor deveni ținte legitime pentru loviturile ucrainenilor”.

Bucur Marcu nu crede că o astfel de decizie a Occidentului va permite Ucrainei să învingă Rusia în război, dar „dovedește că Ucraina primește în continuare asistență și ca urmare ambiția rusească de a învinge Ucraina militar este o ambiție nerealistă. Nu au nicio șansă rușii să câștige acest război”.

Amintim că, Donald Trump a afirmat duminică, 25 mai, în urma unor noi atacuri ruseşti asupra Ucrainei, că Vladimir Putin a „înnebunit complet". Președintele american a avertizat că orice încercare de a cuceri întreaga Ucraină va duce la „căderea” Rusiei.