Un oficial guvernamental de rang înalt şi un director de la Camera de Comerţ şi Industrie, reţinuţi în Ucraina pentru spionaj în favoarea Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă

Autorităţile ucrainene au reţinut un oficial guvernamental de rang înalt şi un  director de la Camera de Comerţi şi Industrie sub acuzaţia că fac parte dintr-o reţea de spionaj rusească, a anunţat, marţi, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), potrivit Reuters.

Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) nu a oferit numele celor cei doi suspecţi, ci i-a identificat ca fiind un funcţionar de rang înalt din Secretariatul Cabinetului de Miniştri şi un şef de departament la Camera de Comerţ şi Industrie.

De asemenea, SBU a anunţat pe Telegram că a efectuat o „operaţiune specială în mai multe etape” pentru a neutraliza reţeaua respectivă de spionaj.

„Ca urmare: la Kiev, şeful unui departament al Secretariatului Cabinetului de Miniştri şi şeful uneia dintre direcţiile Camerei de Comerţ şi Industrie au fost reţinuţi”, a comunicat SBU.

SBU susţine că oficialii reţinuţi au transmis inamicului „diverse informaţii secrete”, de la starea „capacităţii de apărare” a forţelor ucrainene până la „aranjamentele de la frontiera statului şi datele personale ale oamenilor legi”.

Cei doi suspecţi principali au fost înfăţişaţi stând în faţa unui drapel ucrainean într-un videoclip în timp ce declarau că au colaborat cu Moscova.

SBU a mai menţionat că Rusia le-a plătit suspecţilor între 2.000 şi 15.000 de dolari pentru informaţii, în funcţie de nivelul confidenţialităţii şi de importanţa lor. Unul dintre bărbaţi a afirmat în înregistrare că a primit în total 33.000 de dolari pentru activităţile sale, iar celălalt a dezvăluit că a primit 27.000 de dolari.

Unul dintre suspecţi, care avea numele de cod „Kireev”, a mărturisit că a început colaborarea cu serviciile secrete ruse în 2016. Celălalt a spus că a început colaborarea în 2019.

Mai multe pentru tine:
Spitale evacuate la Kiev după o amenințare din partea KGB-ului belarus
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Antrenorul de minți. Șahistul Flavius Mihailiuc învață copiii să judece corect: „Sunt abilități care le va trebui în viață“
Scandal de proporții în SUA: Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele: „Era imposibil de dresat”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Taiwanul raportează activitate militară chineză după ce Blinken a părăsit Beijingul
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Eliza Samara, performanță uluitoare: a câștigat a 5-a oară Liga Campionilor la tenis de masă