UE revizuiește Acordul de asociere cu Israelul, sub presiunea unei crize umanitare fără precedent în Gaza
0Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, a anunțat marți seară revizuirea Acordului de asociere între UE și Israel în lumina ultimelor evenimente, afirmând că decizia e reversibilă și că depinde de progresul în deblocarea ajutorului pentru populația palestiniană din Gaza.
Uniunea Europeană face un pas rar, dar semnificativ, în relația sa cu Israelul: revizuirea Acordului de asociere, actul care fundamentează relațiile politice și comerciale dintre cele două entități. Anunțul a fost făcut marți seară de șefa diplomației europene, Kaja Kallas, după o reuniune tensionată a miniștrilor de externe din blocul comunitar.
Motivul? Escaladarea crizei umanitare din Fâșia Gaza, unde ajutorul umanitar stagnează la graniță, în vreme ce situația civililor devine tot mai disperată.
„Există o majoritate puternică în favoarea reexaminării articolului 2 al Acordului de asociere cu Israelul”, a declarat Kallas, referindu-se la clauza privind respectarea drepturilor omului – una dintre condițiile esențiale ale acestui tip de acord. Ea a subliniat că decizia este „reversibilă” și că depinde strict de progresele în facilitarea accesului ajutoarelor umanitare către civilii din Gaza.
Presiuni internaționale asupra lui Netanyahu
Declarațiile vin în contextul în care presiunile internaționale asupra Israelului cresc vizibil. Franța, Belgia, dar și alți actori europeni cer suspendarea temporară a acordului până la clarificarea situației din teritoriu. Ministrul francez de Externe, Jean-Noël Barrot, a punctat tranșant: „Trebuie să vedem dacă Israelul își respectă obligațiile. Dacă se constată o încălcare evidentă, suspendarea acordului este o opțiune reală.”
Tonul este similar și în alte capitale europene. Ministrul belgian Maxime Prévot a declarat că „încălcarea drepturilor omului nu mai ridică nicio îndoială”, sugerând că revizuirea acordului nu mai e o chestiune de oportunitate politică, ci una de responsabilitate morală.
Pe fondul acestor discuții, 22 de state – inclusiv Franța, Germania, Canada și Japonia – au cerut Israelului reluarea completă a ajutorului umanitar către Gaza. În prezent, intrarea în teritoriu a mai puțin de zece camioane cu ajutoare este considerată simbolică și insuficientă, în condițiile unei catastrofe umanitare în plină desfășurare.
Marea Britanie suspendă negocierile pentru acordul de liber schimb
Între timp, Regatul Unit a suspendat negocierile pentru un acord de liber schimb cu Israelul, iar premierul britanic Keir Starmer s-a declarat „îngrozit de escaladarea militară” în Gaza, cerând un armistițiu și sancționarea coloniștilor violenți din Cisiordania.
Întrebată despre eventuale sancțiuni similare din partea UE, Kaja Kallas a confirmat că s-au purtat discuții în acest sens, dar a menționat că o decizie a fost blocată de un stat membru, al cărui nume nu l-a făcut public.
SUA solicită mai multor ţări să accepte refugiaţi palestinieni din Fâşia Gaza
SUA au contactat mai multe ţări pentru a le solicita să accepte reinstalarea „voluntară” de palestinieni care fug de ofensiva israeliană declanşată în Fâşia Gaza, a declarat marţi secretarul de stat american Marco Rubio, informează AFP.
Israelul a atenţionat din nou populaţia din Fâşia Gaza – strămutată aproape în totalitate după ce a izbucnit războiul în urma atacului din 7 octombrie 2023 comis de Hamas pe teritoriul Israelului – contra unei noi ofensive, care intervine după o blocadă de peste două luni.
Preşedintele american Donald Trump a propus de mai multe ori strămutarea celor două milioane de locuitori din Fâşia Gaza înaintea reconstruirii enclavei.
Ca răspuns la o întrebare în timpul unei audieri în faţa Comisiei pentru afaceri externe din Senat, Marco Rubio a declarat: „Acolo nu sunt expulzări”.
„Ceea ce am discutat noi cu unele ţări este că, în cazul în care cineva doreşte să plece benevol în altă parte o anumită perioadă de timp, pentru că este bolnav, pentru că ai săi copii au nevoie să meargă la şcoală sau din alt motiv, există ţări în regiune care sunt gata să-i găzduiască o perioadă de timp?”, a adăugat Rubio.
„Acestea vor fi decizii personale voluntare”, a subliniat el.
Senatorul democrat Jeff Merkley a răspuns că, „dacă acolo nu există apă potabilă, nu există hrană şi sunt bombardamente peste tot în jurul vostru, oare aceasta mai este o decizie voluntară?”.
Rubio nu a precizat ce ţări au fost abordate, însă a negat că Libia se numără printre acestea.
Canalul american NBC News a raportat recent, citând surse anonime, că administraţia Trump lucrează asupra unui plan menit să relocheze în mod permanent până la un milion de palestinieni din Fâşia Gaza în Libia.