Sute de manifestanţi, în Danemarca, împotriva măsurilor anti-COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine EPA

Mai multe sute de persoane au manifestat sâmbătă în centrul oraşului Copenhaga împotriva măsurilor restrictive luate de autorităţile daneze în faţa pandemiei de COVID-19.

Protestatarii, în majoritate tineri, au defilat paşnic pe străzi, lansând focuri de artificii, potrivit unui corespondent AFP aflat la faţa locului.

Poliţia a evaluat la 600 numărul persoanelor prezente, adăugând că unul dintre manifestanţi a fost arestat după ce a aruncat cu petarde în direcţia forţele de ordine.

Organizată de grupul "Men in Black", manifestaţia a avut ca ţintă "articolul 81d", de la numele unei noi dispoziţii a Codului Penal care dublează pedeapsa unei infracţiuni atunci când "are legătură cu pandemia de COVID-19 sau este comisă în contextul" pandemiei.

Manifestanţii au fost cei mai mulţi îmbrăcaţi în negru şi au scandat lozinci precum "Libertate pentru Danemarca!" sau "Ciao Mette!", prenumele prim-ministrului Mette Frederiksen.

Protestatarii au denunţat şi "paşaportul corona" care se prezintă sub forma unei aplicaţii pentru mobile. Acesta va permite să certifice că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, că a fost testată negativ în ultimele de 72 de ore sau că s-a recuperat recent după boală.

Guvernul danez a anunţat că "paşaportul corona" ar fi esenţial în redeschiderea acestei ţări scandinave, dar detractorii săi sunt de părere că va crea o separare între cei care îl deţin şi ceilalţi.

Danemarca se află în lockdown parţial de la sfârşitul lunii decembrie. Şcolile primare s-au redeschis în februarie, iar elevii de gimnaziu şi de liceu urmează să revină în clase la începutul lui aprilie.

Barurile şi restaurantele rămân în continuare închise, scrie Agerpres.