Sfânta Sofia. Reacţia Papei Francisc după decizia Turciei de convertire în moschee

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto shutterstock

Papa Francisc s-a declarat, duminică, „foarte afectat” de convertirea în moschee decisă de Turcia în privinţa fostei bazilici Sfânta Sofia, la capătul rugăciunii Angelus, scrie AFP

"Gândul meu se îndreaptă către Istanbul, mă gândesc la Sfânta Sofia. Sunt foarte afectat", a spus Suveranul pontif. 

Cuvintele Papei Francisc reprezintă primul comentariu al Vaticanului la decizia turcă. 

Osservatore Romano, cotidianul de la Vatican, a anunţat cu o zi înainte evenimentele, citând principalele reacţii internaţionale, dar fără a comenta hotărârea tribunalului. 

Vineri, cel mai mare tribunal administrativ din Turcia a deschis calea transformării fostei bazilici Sfânta Sofia în moschee, revocând statutul actual de muzeu. 

Operă arhitecturală majoră, construită în secolul VI de bizantinii care şi-au încoronat împăraţii aici, Sfânta Sofia este un sit clasat în patrimoniul mondial al UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice de la Istanbul.

Sfânta Sofia a fost convertită în secolul al XV-lea în moschee după invazia otomană, apoi în muzeu în 1934 de tânărul lider al Republicii turce, Mustafa Kemal, dornic să o oferă "umanităţii". 

Mai multe pentru tine:
Joe Biden, mult mai încrezător că îl poate învinge pe Trump. Pe ce se bazează președintele american
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Se reaprinde scandalul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan. Dosar penal pentru violențe în familie: „Eu sunt victima!”
O româncă din străinătate își uimește urmăritorii cu ce recuperează de la tomberon. „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Recomandări ANPC de 1 Mai: Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea
Filmul plecării din Gorj în Germania a copilului care ar fi fost vândut. Avocatul neamțului susține că totul este legal
Ciolacu îl face ipocrit pe Mircea Geoană: „E ceva de noaptea minții”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Zodiile care după Paște vor scăpa de toate problemele și vor avea o perioadă de vis. Fericirea o să-și facă simțită prezența și în viața lor
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”