Şase state, gata să trimită pacificatori în estul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suedia, Finlanda, Austria, Republica Belarus, Serbia şi Turcia şi-au anunţat deja disponibilitatea de a participa la misiunea ONU de menţinere a păcii din Donbas - a declarat Reprezentantul Special al Departamentului de Stat al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker.

Potrivit presei ruse, diplomatul american a subliniat că nu poate răspunde la întrebări referitoare la numărul de membri ai unei astfel de misiuni de pace, însă a precizat că o serie de ţări şi-au anunţat deja disponibilitatea de a trimite pacificatori în zona de conflict din estul Ucrainei.

„Suedia, Finlanda, Austria, Belarus, Serbia şi Turcia au făcut deja declaraţii în acest sens. În opinia mea, aceasta este o importantă gamă de ţări care include multe state considerate în Rusia drept parte a Occidentului, dar şi câteva ţări care sunt considerate în Occident ca fiind parte a spaţiului Comunităţii Statelor Independente. Cred că ar fi logic un echilibru" - a explicat Volker.

Diplomatul a adăugat că în acest moment sunt examinate variantele desfăşurării unei misiuni de pace în zonele ocupate din Donbas. "Dacă vom putea realiza retragerea trupelor ruseşti din Ucraina înainte ca Ucraina să-şi trimită militarii pentru a-şi recupera teritoriul, acolo va ajunge o misiune cu mandat ONU, care va prelua controlul de la Rusia şi va stabili securitatea, se va asigura că oamenii sunt protejaţi şi îngrijiţi. Apoi, vom implementa aceşti paşi politici în cadrul acordurilor de la Minsk" - a explicat Kurt Volker.