Românii lasă în beznă jumătate din Granada

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prima jumătate a anului în curs, în Granada s-au furat aproximativ 45 de kilometri de cablu de cupru de pe stâlpii de electricitate din oraş, principalii suspecţi fiind o bandă de români

În prima jumătate a anului în curs, în Granada s-au furat aproximativ 45 de kilometri de cablu de cupru de pe stâlpii de electricitate din oraş, principalii suspecţi fiind o bandă de români care acţionează în mai multe zone din sudul Spaniei. Paguba produsă a costat primăria mai mult de 80.000 de euro.

Modul de operare al hoţilor este mereu acelaşi. De obicei îşi localizează "prada" la răsăritul soarelui, când iluminatul public e ste oprit, pregătind astfel terenul şi făcând căteva tăieturi strategice la firele de cupru. Revin, apoi, în timpul nopţii şi smulg cablurile de pe stâlpi: leagă firul cu un capăt de bara de protecţie a maşinii, după care accelerează pentru a-l desprinde de pe stâlp. Paguba pe care o produc este mult mai mare decât preţul pe care îl obţin pe kilogramul de cupru şi care poate fi de doar şase euro.

Pentru a evita acest gen de furturi, primăria din Granada a început să pună sisteme de protecţie pentru aproximativ 40.000 de stâlpi de electricitate din zonă, o acţiune foarte scumpă şi care cere timp pentru a putea fi realizată.

"Loviturilor" date iluminatului public li se adaugă furturile de cupru de pe şantiere sau din cartiere care se află încă în construcţie.