Războiul din Ucraina riscă să se extindă în flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marş anti-război la Berlin

Mai multe oficialităţi franceze au atras atenţia că criza s-ar putea extinde rapid în flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice şi au avertizat că Putin ar putea de asemenea testa cât de tare este Occidentul încercând să preia controlul asupra regiunii separatiste Transnistria, care s-a declarat independentă de Moldova, sau asupra altor foste teritorii sovietice, notează Agenţia France Presse.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a avertizat vineri că preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să distrugă statalitatea Ucrainei, şi că securitatea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski este ameninţată. „E un război total… Putin încearcă să şteargă Ucraina de pe harta naţiunilor”, a declarat Le Drian pentru postul de radio France Inter.

 „Securitatea preşedintelui Zelenski e elementul central în ceea ce se întâmplă. Suntem gata să-l ajutăm dacă e necesar”, a mai spus şeful diplomaţiei franceze. El a refuzat însă să precizeze dacă un asemenea ajutor s-ar putea întînde până la a-l extrage pe liderul de la Kiev din Ucraina. Zelenski a spus vineri dimineaţă că el şi familia lui rămân în âară,in ciuda faptului Rusia l-a identificat drept „ţinta numprul unu”.

Jean-Yves Le Drian a mai afirmat că Franţa e îngrijorată şi de o posibilă ofensivă militară rusă împotriva Republicii Moldova şi a Georgiei, alte două foste republici sovietice, ministrul de externe de la Paris, denunţînd ceea ce el a numit „tendinţa rusească către intervenţie” în alte ţări, şi notînd insistenţa cu care Putin pomeneşte despre presupusele nemulţumiri istorice după destrămarea Uniunii Sovietice.

The Conversation consideră că invazia dezvăluie instinctele imperiale ale lui Putin.

Preşedintele rus a făcut clară această intenţie într-un discurs de o oră, în 21 februarie.

El a negat în mod repetat dreptul Ucrainei la existenţă independentă – şi chiar faptul că ţara există ca o entitate independentă.

În schimb, părea să accepte unitatea celor două ţări ca fapt istoric.

Făcând acest lucru, el a dezvăluit structurile unei ideologii imperiale cu o cronologie şi o ambiţie care depăşeşte cu mult nostalgia post-sovietică, mergând până la epoca medievală.

Unul dintre elementele izbitoare ale ultimului discurs al lui Putin despre Ucraina, care a însoţit recunoaşterea Doneţkului şi Luganskului ca state independente, a fost insistenţa sa că Ucraina există ca un produs secundar al istoriei Rusiei.