Raport CRPE: 2013 este anul-cheie pentru integrarea Republicii Moldova în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Comisiei Europene

Anul viitor va fi unul crucial în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, consideră analiştii Centrului Român pentru Politici Europene. Astăzi, Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, s-a aflat într-o vizită oficială la Chişinău.

Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE) a lansat, cu ocazia vizitei la Chişinău a preşedintelui Comisiei Europene, Jose Barroso, un raport în care arată că anul 2013 va fi crucial pentru ca Republica Moldova să demonstreze caracterul ireversibil al negocierilor cu Bruxelles-ul şi să devină prima poveste de succes a Parteneriatului Estic. 

CRPE atrage însă atenţia şi asupra principalelor intervenţii, în special ale Moscovei, care pot complica negocierile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

”2013 poate fi anul în care Republica Moldova se va desprinde din plutonul statelor din Parteneriatul Estic. Aderarea „undercover” care se întâmplă în ultimii ani leagă Chişinăul de UE la un nivel mai profund decât unele ţări din Balcani care au o perspectivă de a deveni membri”, se arată în raportul CRPE. 

Potrivit analizei, Acordul de Asociere va ridica relaţia cu Europa la un nivel de asistenţă nou, care prevede ajutor financiar şi tehnic pentru modernizarea ţării şi pregătirea ţării pentru viitoarea integrare. De asemenea,  Acordul de Liber schimb aprofundat şi comprehensiv (DCFTA, parte a Acordului de Asociere, dar negociat separat) va integra de facto Moldova în piaţa unică europeană. 

Moldova e primul stat din Parteneriatul Estic care a trecut în etapa a doua a planului privind liberalizarea vizelor, iar ridicarea acestora, în a doua a parte a lui 2013 sau în primele luni din 2014, este previzibilă.

”Pe de altă parte, se adună semnele că Rusia îşi pierde răbdarea şi că nu va lăsa uşor Chişinăul să-şi urmeze calea europeană. Dosarele în care Moscova poate complica negocierile sunt unele dintre cele mai importante”, se arată în document. 

”Şantajul energetic exercitat de Rusia este unul dintre ele, dar se întoarce împotriva sa. Executivul de la Bruxelles tratează deja cazul Moldovei ca parte a relaţiei tensionate pe care o are cu Gazpromul, acuzat de practici neconcurenţiale la nivelul UE. Ancheta Comisiei ar putea afecta poziţia dominantă a Gazprom în Europa, iar legarea celor două teme e o veste bună pentru Republica Moldova, care nu e lăsată singură.”