Rachetele iraniene livrate Rusiei schimbă dezbaterea privind armele cu rază lungă de acțiune, spune ministrul britanic de externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Livrarea de rachete iraniene către Rusia a schimbat dezbaterea despre utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident împotriva țintelor din Rusia, a declarat ministrul britanic de externe David Lammy pentru BBC, cu ocazia vizitei oficialului la Kiev.

Ministrul britanic de externe David Lammy FOTO EPA-EFE

Lammy a călătorit în capitala Ucrainei împreună cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken, după discuții avute la Londra.

Aceștia au avut o întrevedere cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut în repetate rânduri aliaților să relaxeze limitele privind utilizarea armelor furnizate de Occident.

SUA și Marea Britanie nu au acordat încă Ucrainei permisiunea de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor de pe teritoriul Rusiei, de teama escaladării războiului de către Rusia.

La o conferință de presă la Kiev, miercuri, Blinken a declarat că președintele american Joe Biden va discuta probabil despre utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune cu premierul britanic Sir Keir Starmer, vineri, la Casa Albă.

Întrebat despre riscul de escaladare, secretarul de stat american a adăugat: „Am văzut acum această acțiune a Rusiei de a achiziționa rachete balistice de la Iran, care vor spori puterea agresiunii sale în Ucraina. Deci, dacă cineva ia măsuri de escaladare, s-ar părea ca aceștia sunt Putin și Rusia”.

Lammy nu a dorit să opineze privind problema dacă SUA și Marea Britanie vor permite în perioada următoare Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune, dar a spus: „Nu sunt pregătit să îi ofer lui Putin avantajul”.

Președintele american Joe Biden a spus că administrația sa ia în considerare ridicarea restricțiilor, dar nicio decizie nu a fost încă făcută publică.

Miercuri, Zelenski a spus că victoria Kievului în războiul împotriva Rusiei „depinde în principal de sprijinul Statelor Unite”.

Ministrul ucrainean de externe Andrii Sibiha a declarat că pașii către ridicarea restricțiilor privind rachetele cu rază lungă de acțiune „sunt importanți în contextul rapoartelor privind un posibil transfer de rachete balistice către Rusia de către Iran”.

„Trebuie să acționăm cu îndrăzneală”, a adăugat el.

Într-un interviu acordat BBC, Lammy a spus că faptul că Iranul furnizează Rusiei rachete balistice „schimbă în mod clar dezbaterea”, deoarece acestea ar permite forțelor Moscovei „să pătrundă și mai mult în Ucraina”.

„Este foarte periculos”, a spus Lammy, adăugând: „Pe măsură ce vedem rușii lucrând cu partenerii lor, vedem și acest transfer de rachete balistice din Iran în Rusia, este important să facem mai mult pentru a sprijini Ucraina în eforturile lor de a câștiga”.

Marea Britanie a anunțat un ajutor de 600 de milioane de lire sterline pentru Ucraina

Miercuri, ministrul britanic de externe a anunțat că Regatul Unit va oferi Ucrainei un ajutor de 600 de milioane de lire sterline (780 de milioane de dolari) pentru a sprijini „nevoile umanitare, energetice și de stabilizare” ale acestei țări în război.

La rândul său, secretarul de stat american Blinken a anunțat o asistență suplimentară de 700 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv finanțare pentru sectorul energetic și deminare.

Noul ajutor pentru Ucraina vine după ce SUA, Marea Britanie, Franța și Germania au impus noi sancțiuni Iranului pentru că a furnizat Rusiei rachete balistice pentru a le utiliza în războiul său împotriva Ucrainei. Guvernul Marii Britanii l-a convocat pe cel mai înalt diplomat al Iranului din cauza acestor acuzații.

Premierul ucrainean Denis Șimihal i-a mulțumit omologului său britanic pentru sprijinul militar acordat Ucrainei pe tot parcursul războiului.

Dar a adăugat: „Sperăm că acordul privind echipamentul cu rază lungă de acțiune pentru lovituri pe teritoriul inamicului nostru va fi atins și îl vom avea, și sperăm în ajutorul și sprijinul dumneavoastră în această problemă”.

Întrebat marți de reporteri dacă SUA vor ridica restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune, președintele Biden a spus că administrația sa „rezolvă asta acum”.

La începutul acestui an, SUA au relaxat unele restricții, permițând Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi zonele de-a lungul graniței Rusiei de unde atacă trupele ruse.

Ceilalți aliați ai Kievului au furnizat de asemenea unele arme cu rază lungă de acțiune - cu restricții privind modul și momentul în care acestea pot fi utilizate pe teritoriul Rusiei, pe fondul îngrijorării că astfel de lovituri ar putea provoca represalii care să atragă țările NATO în război sau să provoace un conflict nuclear.

Kremlinul a declarat miercuri că Rusia va răspunde „în mod corespunzător” dacă SUA  vor permite lovituri cu rachete ucrainene pe teritoriul său.

„O escaladare semnificativă și periculoasă”

În timpul unei vizite în Marea Britanie înainte de merge în vizită la Kiev, Blinken a acuzat Iranul că furnizează Rusiei rachete balistice cu rază scurtă, spunând că acestea ar putea fi desfășurate împotriva ucrainenilor în câteva săptămâni. Lammy a descris decizia Iranului drept „o escaladare semnificativă și periculoasă”.

Rachetele iraniene sunt susceptibile să sporească arsenalul Rusiei, permițându-i acesteia să lovească orașele ucrainene din apropierea graniței sau zonele pe care deja le controlează, în timp ce, simultan,  desfășoară rachete cu rază mai lungă de acțiune mai adânc pe teritoriul ucrainean.

Ministrul de Externe al Iranului, Abbas Araghchi, a negat că țara sa furnizează rachete Rusiei, acuzând țările occidentale că „acționează pe baza informațiilor defectuoase și a unei logici greșite”.

Regatul Unit a oferit Ucrainei rachete Storm Shadow, care au o rază de acțiune de aproximativ 250 km. Până acum, acestea au fost folosite numai împotriva țintelor rusești de pe teritoriul ucrainean ocupat.

Liderii ucraineni spun însă că au nevoie de rachete pentru a ținti bazele aeriene folosite de avioanele de război rusești pentru a lansa bombe cu planare devastatoare împotriva Ucrainei. Aceste arme sunt adesea lansate din adâncul teritoriului rus, scrie BBC.