Preşedinţia Ucrainei a solicitat o discuţie între Zelenski şi Putin: „Nu am primit niciun răspuns. Sperăm că nu este un refuz de a dialoga”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volodimir Zelenski (stânga) şi Vladimir Putin la summitul în formatul Normandia desfăşurat la Paris în decembrie 2019 FOTO EPA-EFE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat o discuţie cu omologul său rus Vladimir Putin cu privire la escaladarea conflictului din Donbas, dar nu a primit deocamdată niciun răspuns, a anunţat luni purtătoarea de cuvânt a Administraţiei Prezidenţiale de la Kiev, Iulia Mendel.

„Biroul preşedintelui, evident, a făcut o cerere pentru a vorbi cu Vladimir Putin. Încă nu am primit un răspuns şi sperăm foarte mult că acesta nu este un refuz de a dialoga”, a declarat Mendel, citată de Reuters.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a lui Zelenski, armata rusă a comasat peste 40.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina şi alţii 40.000 în Crimeea, peninsula anexată de Rusia de la Ucraina în februarie - martie 2014.

Vineri, la capătul a două săptămâni de avertismente din partea Ucrainei cu privire la desfăşurările de forţe ruse în apropierea graniţelor sale, Putin a acuzat la rândul său Kievul de „acţiuni provocatoare în Donbas”.

Peste 13.000 de persoane au fost ucise în războiul din Donbas, care intră în aceste zile în cel de-al optulea an. În ultimele săptămâni, partea ucraineană a denunţat o escaladare a tensiunilor. Aproape 30 de soldaţi ucraineni au fost ucişi de la începutul acestui an în Donbas de către separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova.

Mendel a anunţat totodată că preşedintele Zelenski se va deplasa la Paris pentru discuţii despre escaladarea conflictului armat din ţara sa.

Duminică, Kremlinul a anunţat că trebuie îndeplinite anumite condiţii din acordurile de pace de la Minsk înaintea începerii unei noi runde de negocieri de pace pentru estul Ucrainei.