Obuzele occidentale au ajuns la unitățile ucrainene din prima linie. Cum ar putea arăta un plan de atac pentru Ucraina
0Livrările occidentale de obuze de artilerie, încetinite de luni de zile de dispute politice la Washington înainte de a fi în final aprobate, au început să ajungă la unitățile ucrainene de pe linia frontului, eliberând din presiunea asupra forțelor depășite numeric de cele ruse, relatează Reuters.
La momentul când reporterii Reuters au vizitat o unitate de artilerie din regiunea Donețk, unde trupele ruse își concentrează înaintarea în general lentă de-a lungul frontului de 1.000 km, aceasta trăgea cu obuzierul autopropulsat M-109 în funcție de necesitate.
Soldații spuneau anterior că au fost nevoiți să limiteze utilizarea gloanțelor de 155 mm împotriva inamicului, fapt care le-a compromis capacitatea de a sprijini infanteria înaintată.
„A existat o «foame de proiectile». Muniția a fost raționalizată destul de sever. Asta a avut un impact asupra infanteriei. Ei (rușii) se strecurau din toate părțile, ceea ce îi afecta pe infanteriști”, a subliniat comandantul unității, Vasil, în vârstă de 46 de ani.
„Acum, nu mai există acea «foame de obuze» și lucrăm bine”, a spus el.
Cererea de obuze de artilerie a crescut vertiginos de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, aliații occidentali ai Kievului epuizându-și propriile stocuri în timp ce se grăbeau să trimită proiectile în Ucraina, unde este nevoie de un număr de mii zilnic.
Acum, un nou aflux a început să ajungă la unități precum cea a lui Vasil, după ce Congresul SUA a pus capăt lunilor de amânări și a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari.
Însă pentru Oleh, 39 de ani, artilerist în aceeași unitate, problema nu se rezumă la muniție. Ucraina tocmai a lansat o campanie majoră de mobilizare prin care speră că își va reface forțele obosite și epuizate în următoarele luni.
„Suntem foarte puțini. Nu sunt destui oameni. Nu avem nici măcar jumătate din oamenii pe care ar trebui să-i avem", a spus el.
Vasil este mai optimist în timp ce pregătește obuzierul pentru acțiuni suplimentare.
Convins că Ucraina va triumfa asupra invadatorilor ruși, el spune că recentele incursiuni diplomatice ale liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, ca și promisiunile de cooperare cu China și Coreea de Nord nu au nicio însemnătate.
„Toate aceste discuții cu Coreea și China nu îi vor ajuta. Vom învinge, vom răzbi. Este spiritul nostru, este Ucraina noastră, noi o apărăm. Vom învinge, cu orice preț, dar vom reuși”, a spus el.
Vor schimba noile livrări cursul războiului?
Întrebarea care se pune acum este dacă sosirea acestor arme și muniții vitale vor putea contribui la schimbarea cursului războiului, scriu într-un articol de opinie pentru publicația „The Hill” John Herbst, director al Centrului Euroasia din cadrul Consiliului Atlantic și Jeffrey A. Stacey, fost oficial în adminstrația Obama.
Războiul Moscovei se află într-un punct de inflexiune. Ucraina a primit ajutorul american chiar în momentul în care lumea se temea că se află pe marginea prăpastiei. Însă Rusia, deși a turat războiul, nu a ajuns prea departe, avansând nesemnificativ în estul Ucrainei și simultan suferind eșecuri majore în aer și pe mare.
A pulsat prin lansarea ofensivei asupra regiunii Harkov, pe baza asumpției că probabil curând nu îi va mai fi atât de ușor. După care aliații Ucrainei i-au dat acesteia undă verde să folosească armele pe care i le-a furnizat să lovească ținte din Rusia.
În pofida restricțiilor Washingtonului, mai cu seamă interdicția de a folosi rachete ATACMS pe teritoriul Rusiei, totuși Ucraina și-a mărit spațiul de manevră - nu doar prin libertatea de a riposta, ci și prin influxul de noi muniții.
Un plan de atac pentru Ucraina
În acest punct, se pune întrebarea: cum ar putea SUA și aliații să profite de situația actuală?
În timp ce doar câteva săptămâni ne mai desparte de summitul Washington-NATO, ar fi nevoie de o nouă strategie SUA-NATO pentru a completa transporturile de ajutoare , în măsura în care se poate aprecia că Ucraina are o șansă mai mult decât modestă de a întoarce definitiv acest război.
Deși echipa Biden merită credit pentru că a preluat conducerea în elaborarea politicii împotriva invaziei Rusiei, aceasta a procedat de atunci cu excesivă prudență. A sosit din nou momentul ca America să preia conducerea, notează cei doi autori.
„Trebuie să împărțim portavocea cu Franța, să egalăm leadership-ul Regatului Unit în ceea ce privește loviturrile în interiorul Rusiei și să îi determinăm pe germani să se alinieze la restul aliaților de la vârf prin furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune. Trebuie să ghidăm întreaga alianță, ajustându-ne în același timp propria strategie privind Ucraina în consecință”
„Pentru a inversa situația la Harkov, pentru a menține toate liniile, pentru a atenua impactul bombelor cu planare rusești și pentru a începe planificarea unei contraofensive majore - condusă de avioanele de luptă F-16 care încep să sosească în teatru - următoarea strategie trebuie să fie condusă de SUA.
„Aliații occidentali ar trebui să țină prompt seama de consultările cu Ucraina pentru a furniza arme specifice, vitale, inclusiv cel puțin încă șapte baterii de apărare antirachetă Patriot (președintele Biden a promis încă cinci baterii "relativ curând"), împreună cu alte sisteme precum Samp-T; zeci Storm Shadow / Scalp / ATACMS suplimentare, precum rachete Taurus din Germania. În plus, aliații trebuie să accelereze instruirea piloților ucraineni și să trimită mai multe avioane F-16 (în primul rând din SUA) și avioane de luptă de generația a treia (din Franța, Suedia și Uniunea Europeană) și să livreze mult mai multe muniții în general”.
Obiectivul strategic al SUA ar trebui să fie acela de a ajuta Ucraina să câștige, iar îndeplnirea lui ar putea fi accelerată „ajutând Ucraina să obțină câștiguri realizabile, cum ar fi tăierea podului terestru care leagă Donbasul ocupat de Crimeea. Asta lucru ar putea obliga trupele ruse să evacueze sudul și spori considerabil costurile ocupării Crimeei de către Moscova”, apreciază John Herbst, director al Centrului Euroasia din cadrul Consiliului Atlantic și Jeffrey A. Stacey, fost oficial în adminstrația Obama.
Primul transport de muniţii achiziţionate în cadrul iniţiativei Cehiei a ajuns în Ucraina
„Primul transport de muniţie în urma iniţiativei noastre a ajuns în Ucraina cu ceva timp în urmă”, a anunţat marţi prim-ministrul ceh Petr FialaFiala pe platforma X. „Facem ceea ce este necesar”, a adăugat el.
Cehia spunea în mai că prima tranșă de între 50.000 şi 100.000 de obuze de artilerie vor sosi în Ucraina în luna iunie.
Potrivit guvernului de la Praga, s-au strâns până acum în jur de 1,7 miliarde de euro în plăţi sau angajamente ferme din partea a 15 ţări donatoare, o sumă suficientă pentru livrarea a circa 500.000 de obuze de artilerie Ucrainei până la sfârşitul anului.
În jur de 20 de state au promis că vor participa la iniţiativa cehă, însă numai cinci au făcut plăţi până la sfârşitul lunii mai: Germania, Olanda, Danemarca, Portugalia şi Canada, relatează Reuters.