Ministerul de Externe ucrainean susține că nicio ţară nu face la fel de multe reforme ca Ucraina în vreme de război

0
Publicat:

Ucraina speră să primească o invitaţie clară de a adera la NATO, odată ce războiul se va încheia, la summitul Alianţei din Lituania, preconizat să aibă loc în 11 şi 12 iulie la Vilnius.

Ucraina speră să primească o invitație de a intra în NATO

nNicio altă ţară nu se transformă atât de mult ca Ucraina în plin război, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, ca reacţie la o declaraţie a secretarului de presă al Casei Albe, care afirmase că Kievul trebuie să facă reforme pentru a adera la NATO, relatează EFE.

"Nu există altă ţară în lume care să realizeze atât de multe reforme în condiţiile unui război la scară largă pe teritoriul său", a precizat Nikolenko, într-o notă postată pe contul său de Facebook, ca reacţie la cuvintele purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Citându-l pe preşedintele american Joe Biden, Karine Jean-Pierre a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că "Ucraina trebuie să realizeze reforme pentru a corespunde aceloraşi standarde ca orice alt stat membru al NATO înainte de a se alătura Alianţei Nord-Atlantice". Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a adăugat că Biden crede că Ucraina este capabilă să realizeze acest lucru.

În schimb, purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean a declarat că "o reformă neterminată" este cea a "atitudinii Occidentului faţă de rolul Rusiei în arhitectura de securitate euro-atlantică".

"Când aliaţii noştri vor examina problema aderării Ucrainei la NATO fără a privi înspre Moscova va fi clar că invitarea Ucrainei de a se alătura Alianţei corespunde intereselor de securitate ale partenerilor" Kievului, a afirmat Nikolenko.

Purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean - care a mulţumit SUA pentru toată asistenţă acordată Kievului - a declarat că intrarea Ucrainei în NATO "va fi un pas important pentru restabilirea păcii în Ucraina şi în Europa în general şi pentru a preveni o repetare a agresiunii ruse în viitor".

Ucraina speră să primească o invitaţie clară de a adera la NATO, odată ce războiul se va încheia, la summitul Alianţei din Lituania, preconizat să aibă loc în 11 şi 12 iulie la Vilnius.