Franţa va acorda anul acesta Irakului un împrumut de 430 de milioane de euro, anunţă Parisul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa va acorda Irakului un împrumut în valoare de 430 de milioane de euro, în 2017, o ţară al cărei buget este grevat puternic de lupta împotriva jihadiştilor şi prăbuşirea cursului petrolului, a declarat sâmbătă ministrul francez de Externe pentru AFP.

Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian l-a anunţat pe premierul irakian Haider al-Abadi, într-o întâlnire sâmbătă, la Bagdad, că fondurile vor fi deblocate până la sfârşitul anului, a precizat aceeaşi sursă. „Franţa a fost prezentă încă de la începutul luptelor împotriva Daech”, acronimul care desemnează în arabă gruparea Statul Islamic, „ea va fi prezentă, de asemenea, în faza de pace care se deschide de-acum”, a subliniat Le Drian în cadrul acestei vizite pe care o efectuează împreună cu ministrul francez al Armatelor Florence Parly în Irak.

În cursul acestei vizite, el i-a transmis lui al-Abadi o invitaţie în Franţa din partea preşedintelui francez Emmanuel Macron.

Este vorba despre un împrumut în vederea susţinerii bugetare, încurajării reformelor de fond, asanării finanţelor publice şi guvernanţei întreprinderilor publice, cât şi în vederea unei mai mari eficineţe energetice.

Statul Islamic a pierdut peste 70% din teritoriile irakiene pe care le-a cucerit în 2014, inclusiv oraşul emblematic Mosul, al doilea cel mai important în ţară.

Forţele irakiene recuceresc centrul Tal Afar

Sâmbătă, forţe irakiene, susţinute de atacuri aeriene şi tiruri de artilerie ale coaliţiei internaţionale, au anunţat că au recucerit centrul Tal Afar, unul dintre ultimele bastioane ale Statului islamic în această ţară.

Alte ţări au acordat deja Irakului împrumuturi în vederea susţinerii bugetare sau unor investiţii, precum Germania - 500 de milioane de euro. Anvelopa de 430 de milioane de euro reprezintă totodată un efort important din partea Franţei, având în vedere constrângerile bugetare cu care se confruntă.

Macron, ales preşedinte în mai, a decis să reducă cu 850 de milioane de euro, în 2017, creditele destinate achiziţionării de echipamente militare.

Factura reconstrucţiei irakiene este estimată undeva între 700 şi 1.000 de miliarde de dolari, în urma unor îndelungate şi violente confruntări armate în vederea recuceririi unor bastioane jihadiste ca Mosulul.

Într-o primă fază, oraşele recucerite urmează să fie deminate, iar serviciile de bază - apă, sănătate - restabilite, cu scopul de a permite întoarcerea populaţiilor deplasate.

Irakul are 3,3 milioane de persoane deplasate dintr-un total de 39 de milioane de locuitori.

În total 11 milioane de irakieni au nevoie de o asistenţă umanitară, potrivit ONU.

O conferinţă a donatorilor este prevăzută la sfârşitul anului în Kuwait.

Irakul solicită, de asemenea, ajutorul Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Împrumutul francez - pe o perioadă de 17 ani - oferă o dobândă mai favorabilă decât ce de pe piaţă (6,75%), a declarat o sursă diplomatică franceză, fără să facă alte precizări.