Franţa acuză Rusia de încălcarea drepturilor tătarilor din Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul francez de Externe a acuzat miercuri autorităţile ruse că încalcă drepturile tătarilor din Crimeea, reacţia intervenind la două zile de la condamnarea unui lider al acestei minorităţi turcofone care s-a opus public alipirii acestei peninsule de la Marea Neagră la Rusia.

„Sentinţa de condamnarea pronunţată pe 11 septembrie împotriva lui Ahtem Ciigoz, vicepreşedintele Medjlis, adunarea tradiţională a tătarilor din Crimeea, este o ilustrare nefericită“ a încălcării drepturilor acestei comunităţi, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei franceze în cadrul unei conferinţe de presă. Procesul lui Ciigoz a fost declarat un „simulacru“ de Amnesty International.

„Franţa şi partenerii săi europeni consideră decizia de interzicere a activităţilor Medjlis, luată de autorităţile ruse în aprilie 2016, drept o încălcare a drepturilor tătarilor“, a subliniat reprezentanta MAE francez. „Prin urmare, facem apel la eliberarea tututor persoanelor deţinute cu încălcarea dreptului internaţional“, a adăugat ea.

Aflată în componenţa Ucrainei din februarie 1954, Crimeea a fost anexată de Rusia în martie 2014, după un referendum boicotat de tătari şi nerecunoscut de comunitatea internaţională. Tătarii reprezintă 12% din cei 2,2 milioane de locuitori ai acestei peninsule de la Marea Neagră.

Potrivit ONG-ului SOS Crimea, aproape 40% dintre tătarii din Crimeea au fost aduşi în faţa justiţiei ruse după anexarea peninsulei, fiind acuzaţi mai ales de „tulburarea ordinii publice“ sau de „extremism“.