Franţa a solicitat includerea avortului în Carta drepturilor fundamentale a UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
''Să dispună liber de corpul lor este un drept fundamental al femeilor'', a spus şefa guvernului francez FOTO EPA-EFE

Şefa guvernului francez, Elisabeth Borne, a cerut miercuri includerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE şi de asemenea în Constituţia Franţei, solicitare venitî în urma recentei deciziii a Curţii Superme a Statelor Unite de a elimina dreptul la avort.

''În contextul acestui regres, şi inclusiv ca urmare a faptului că în Europa extrema dreaptă pune sub semnul întrebării dreptul la avort, rezultă importanţa de a-l înscrie ca drept fundamental'', a justificat Elisabeth Borne în declaraţii acordate presei în timp ce vizita un centru de planificare familială la Paris. Unele grupuri parlamentare au anunţat deja proiecte de lege pentru înscrierea avortului ca un drept fundamental în Constituţia franceză, conform Agerpres.

''Să dispună liber de corpul lor este un drept fundamental al femeilor'', a mai spus şefa guvernului francez, în opinia căreia decizia Curţii Supreme a SUA este ''un avertisment foarte ferm care ne arată că, în ce priveşte drepturile femeilor, nimic nu poate fi considerat ca obţinut definitiv''. 

Salutată de conservatori şi criticată de progresişti, decizia Curţii Supreme a SUA privind avortul anulează jurisprudenţa stabilită prin cazul emblematic ''Roe v. Wade'' din 1973, care garanta dreptul femeilor la avort şi legaliza la nivel naţional întreruperile de sarcină. Hotărârea nu scoate în afara legii avorturile, dar restabileşte situaţia când fiecare stat al federaţiei SUA era liber să le autorizeze sau nu. 

Printre cei care au reacţionat negativ faţă de această decizie se numără şi preşedintele francez Emmanuel Macron, care a descris avortul ca fiind un drept ''fundamental pentru toate femeile'' şi a cerut ca acesta să fie protejat.

Mai multe pentru tine:
Cele mai bune locuri de grătar pentru sărbătoarea de 1 Mai
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Moment istoric pe Bega. Prima cursă după 1988 între Timișoara și Otelec. Vaporul cu 45 de pasageri a ajuns după trei ore
Ucrainenii au atacat cu drone două rafinării de petrol și un aerodrom militar din regiunea Krasnodar VIDEO
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”