Franţa a convins şi Norvegia să spună NU aderării României la spaţiul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de externe norvegian, Jonas Gahr Stoere, a exprimat vineri rezervele ţării sale faţă de aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, relatează AFP.

"În lumea de mişcare în care trăim, este nevoie să avem un sistem Schengen solid şi cei care fac parte din acesta ar trebui să poată garanta că îşi pot îndeplini obligaţiile," a declarat Jonas Gahr Store într-o declaraţie pentru mass-media după întâlnirea cu omologul sau francez, Michele Alliot-Marie, în Paris.

"Nu este în beneficiul nimănui să procedeze într-un mod care face sistemul vulnerabil. Cred că este doar dreptul de a solicita fiecărui candidat pentru aderarea la Spaţiul Schengen să îndeplinească toate funcţiile care vin împreună cu aderarea", a menţionat ministrul de externe norvegian referindu-se la Bulgaria şi România.

Norvegia este a doua ţară nordică după Finlanda care îşi exprimă, în ultimele săptămâni, reţinerea faţă de primirea Bulgariei şi României în Schengen. Potrivit mai multor surse diplomatice şi alte state nordice tind să aibă aceeaşi atitudine, deşi, în urmă cu câteva luni, erau „neutre" în chestiunea aderării celor două state membre.

Franţa, Germania şi Olanda au exprimat deja, pe mai multe voci, faptul că România şi Bulgaria nu trebuie acceptate în această primăvară în spaţiul Schengen din cauza problemelor legate de corupţie şi de funcţionarea sistemului judiciar.