FOTO Breivik şi-a cumpărat de pe eBay o parte din arsenal folosit în masacrul din Norvegia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorul masacrului din 22 iulie din Norvegia, Anders Behring Breivik, şi-a cumpărat o parte din arsenalul utilizat pentru fabricarea bombei de pe site-ul companiei de comerţ şi shopping online "eBay".

Anders Behring Breivik (32 de ani), cu numele de utilizator "andrewbrei", a achiziţionat de pe ebay.co.uk o parte din materialele de care avea nevoie pentru producerea explozibilului detonat lângă clădirea Guvernului de la Oslo.

Publicaţia britanică "The Sunday Telegraph" a accesat o listă de tranzacţii online efectuate de Breivik şi a descoperit că a cumpărat, în noiembrie, aproximativ 500 de grame de sulf de la un distribuitor din Enfield, folosind un cont său de pe eBay.


Profilul lui Breivik de pe eBay FOTO: The Telegraph


Pudră de sulf

Norvegianul a făcut rost prin acelaşi site de comerţ online şi de unelte şi de diferite echipamente de la furnizori britanici, printre care şi o mască respiratorie şi o salopetă de protecţie de la un profesor universitar din Birmingham, stabilit în Statele Unite ale Americii. Breivik a cumpărat online şi o armă şi accesorii pentru aceasta.

Furnizorul britanic care i-a livrat substanţele chimice lui Breivik s-a declarat şocat de ce a făcut norvegianul: "Reacţia mea când am auzit ce a făcut a fost de şoc şi oroare, dar atunci când Sunday Telegraph a anunţat că am fost implicat fără să vreau, şocul şi oroarea s-au multiplicat de zece ori".

Poliţia britanică a refuzat să comenteze informaţiile, precizând numai că se află în legătură cu anchetatorii norvegieni.

Agenţia poloneză pentru securitate internă (ABW) a anunţat luni că Breivik a cumpărat şi din Polonia, pe Internet şi legal, substanţe chimice care pot fi folosite pentru producerea de explozibili.

Anders Behring Breivik, în vârstă de 32 de ani, a recunoscut că este autorul atacului cu bombă din centrul capitalei norvegiene şi al atacului armat din insula Utoeya, soldate cu 77 de morţi.