Fostul consilier al lui Boris Johnson îl acuză pe premierul britanic că a blocat un plan de închidere a graniţelor în vederea combaterii pandemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dominic Cummings fostul consilier al premierului britanic va depune mărturie împotriva fostul său şef FOTO EPA-EFE

Dominic Cummings, fostul consilier al premierului britanic, va depune mărturie împotriva fostului său şef luna următoare în cadrul anchetei deschise de două comisii parlamentare privind gestionarea pandemiei de COVID-19.

Dominic Cummings susţine că el a sprijinit planurile ministrului de interne Priti Patel privind închiderea graniţelor Marii Britanii pentru ţările roşii şi carantinarea obligatorie celor ce reveneau din aceste ţări, relatează The Telegraph.

Boris Johnson s-a opus însă, întrucât, aşa cum confirmă şi alţi aliaţi ai lui Cummings, a preferat o poziţie „ideologică şi libertariană” conform căreia graniţele Regatului Unit trebuie păstrate deschise în ciuda riscurilor de a importa virusul.

Cummings, care va fi audiat pe 26 mai, îl va acuza pe Johnson şi că a amânat instituirea unui al doilea lockdown în luna noiembrie, punând astfel în pericol vieţile britanicilor.

O propunere privind planurile de interdicţie a zborurilor sau impunerea unei carantine a fost pregătită pentru o subcomisie a cabinetului în luna martie a anului trecut. Aceasta a avut sprijinul principalului consilier ştiinţific al Ministerului de Interne,  John Aston, un profesor reputat de statistică de la Universitatea din Cambridge.

Un rezumat al propunerii a ajuns în presă fiind dezvăluit de The Telegraph, iar Johnson a respins-o atunci ferm. Oamenii de ştiinţă din grupul consultativ al guvernului, SAGE, sugeraseră că doar 0.5% din cazurile de infectare cu coronavirus erau legate de călătoriile în străinătate, astfel că acestea nu ar fi înrăutăţit semnificativ pandemia.

Cummings va argumenta că raţionamentul era greşit în măsura în care nu existau testări de masă şi că decizia a atras probabil zeci de mii de noi cazuri de contaminare.

Fostul consilier al lui Johnson şi-a anunţat intenţiile într-o postare pe Twitter în weekend unde a subliniat importanţa controlului graniţelor în pandemie.

În martie trecut, Johnson a fost de acord cu ministrul de externe, Dominic Raab, care avertiza asupra faptului că blocarea zborurilor ar fi însemnat oprirea repatrierilor, iar turiştii britanici îndemnaţi să se întoarcă acasă nu ar mai fi putut face asta. 

Surse ale ministerului de externe au indicat că interdicţia zborurilor ar fi fost o măsură „pur simbolică” dar ar fi avut dezavantaje importante, între care şi faptul că cetăţenii britanici ar fi rămas „blocaţi” peste graniţe.

Miniştrii transporturilor şi de finanţe ar fi fost de asemenea de partea lui Raad, dorind să evite blocarea repatrierilor.

Cummings anunţa săptămâna trecută pe blogul său că este pregătit să răspundă întrebărilor despre gestionarea pandemiei de către guvernul britanic în cadrul audierii din 26 mai şi că poate oferi dovezi ale afirmaţiilor sale.