Europol: Peste 10.000 de copii migranţi au dispărut în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Migranţi în Grecia FOTO AP

Peste 10.000 de copii migranţi neînsoţiţi au dispărut în Europa în ultimele 18-24 de luni, estimează agenţia de poliţie Europol, exprimându-şi temerea că mulţi dintre ei ar putea fi exploataţi - inclusiv sexual - de bande criminale organizate, relatează AFP online.

Acest număr, dezvăluit de săptămânalul britanic The Observer, a fost confirmat pentru AFP, duminică, de către serviciul de presă al Europol.

Potrivit lui Brian Donald, un reprezentant al Europol citat de The Observer, acest număr se referă la copii ale căror urme au fost pierdute după ce au fost înregistraţi de către autorităţile europene. Aproximativ jumătate dintre ei au „dispărut“ în Italia.

„Nu este nerezonabil să estimăm că vorbim, în total, de peste 10.000 de copii“, a declarat reprezentantul Europol. „Însă nu toţi ar fi exploataţi în scopuri infracţionale. Unii dintre ei s-ar fi putut alătura unor membri ai familiilor lor. Doar că nu ştim unde sunt, ce fac şi cu cine“, a adăugat el.

Aproximativ un milion de migranţi au sosit în Europa în 2015, în contextul celei mai grave crize a migraţiei din Europa de după al Doilea Război Mondial, reaminteşte Europol, conform The Observer.

Aproximativ 27% dintre ei sunt copii. „Nu sunt neînsoţiţi toţi, însă avem probe potrivit cărora o mare parte dintre ei ar putea să fie“ neînsoţiţi, afirmă Brian Donald.

Potrivit oficialului, o „infrastructură criminală“ paneuropeană sofisticată vizează de-acum migranţi în diverse scopuri. În Germania şi Ungaria, numeroşi infractori au fost prinşi exploatând migranţi.

Grupări infracţionale care fac trafic de persoane se pare că sunt mai active, în prezent, în rândul filierelor de migraţie ilegală, urmărind să exploateze migranţi, a subliniat Donald.

Organizaţii care activează pe „ruta din Balcani“ au semnalat Europol că ele consideră exploatarea unor copii migranţi drept o „mare problemă“, potrivit sursei citate.

Guvernul britanic a anunţat joi că va primi doar copii refugiaţi care au fost despărţiţi de familii în conflicte, în Siria dar şi în alte ţări, notează Mediafax.