Controalele pentru mărfurile importate din UE în Marea Britanie, intensificate. Firmele britanice privesc cu îngrijorare situaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock

Controalele la frontieră pentru mărfurile de pe continent vor fi intensificate treptat de Marea Britanie în 2022, stârnind îngrijorarea IMM-urilor din ţară, în special în industria alimentară, scrie AFP.

„Gradul de pregătire pentru controalele care intră în vigoare de la 1 ianuarie este mixt”, explică organizaţia patronală CBI: dacă marile companii sunt în general obişnuite cu noile practici, „pregătirea IMM-urilor este mai slabă”, conform hotnews.ro

Alimentaţia care are o probabilitate crescută de a fi afectată din cauza mai multor probleme este principala sursă de îngrijorare, potrivit CBI.

Pentru a evita cozile de camioane la graniţă din cauza Brexit-ului, guvernul britanic a amânat deja în mod repetat intrarea completă în vigoare a formalităţilor pentru importurile din Europa – chiar dacă anumite mărfuri, precum alcoolul sau tutunul, sunt deja supuse controalelor.

„Afacerile s-au confruntat cu o serie de provocări în ultimele luni, iar guvernul a ţinut cont de solicitări pentru a le acorda mai mult timp să se adapteze”, a spus executivul într-un document care detaliază controalele de intrare la frontieră cu UE în vigoare şi actualizate în decembrie.

Conform calendarului actual al autorităţilor britanice, de la 1 ianuarie vor fi introduse declaraţii vamale complete şi anumite controale, precum şi cerinţa unei notificări prealabile la importul de produse sanitare şi fitosanitare.