Comisia Europeană cere României şi altor 13 state să reducă emisiile generate de poluanţi atmosferici
0Comisia Europeană a solicitat joi unui număr de 14 țări membre, printre care şi România, să îşi respecte angajamentele de reducere pentru mai mulţi poluanţi atmosferici, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Este vorba despre angajamentele impuse de Directiva (UE) 2016/2284 privind reducerea emisiilor naţionale de anumiţi poluanţi atmosferici („Directiva privind plafoanele naţionale de emisie" sau "Directiva NEC"), potrivit Agerpres.
Alături de România sunt atenţionate și: Bulgaria, Danemarca, Irlanda, Spania, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Austria, Polonia, Portugalia şi Suedia.
Directiva NEC stabileşte angajamente naţionale de reducere a emisiilor pentru mai mulţi poluanţi, care trebuie îndeplinite de fiecare stat membru în fiecare an între 2020 şi 2029, precum şi reduceri mai ambiţioase începând cu 2030.
Țărilor membre li se solicită să instituie programe naţionale de control al poluării atmosferice (PNCPA), pentru a arăta modul în care vor fi îndeplinite aceste angajamente de reducere.
Cele 14 state membre menţionate nu şi-au îndeplinit angajamentele
Pactul verde european vizează reducerea la zero a poluării și pune accentul pe reducerea poluării aerului, unul dintre principalii factori care afectează în mod negativ sănătatea umană.
În urma analizării inventarelor naţionale de emisii pentru mai mulţi poluanţi prezentate de statele membre în 2022 (care reflectă emisiile din 2020), Comisia a constatat că cele 14 state membre menţionate mai sus nu şi-au îndeplinit angajamentele privind unul sau mai mulţi poluanţi vizaţi de Directiva NEC.
Întrucât măsurile prevăzute în PNCPA ale majorităţii acestor state membre nu au asigurat îndeplinirea angajamentului de reducere a emisiilor pentru unul sau mai mulţi poluanţi, aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a limita emisiile anuale generate de om, astfel cum se prevede în directivă.
Poluantul cu privire la care majoritatea acestor state membre nu îşi respectă obligaţiile este amoniacul (provenit din sectorul agricol).
Comisia trimite acestor 14 state membre scrisori de punere în întârziere și le oferă un termen de două luni pentru a răspunde şi a remedia deficienţele semnalate. În absenţa unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat.