Cel mai puternic politician din Polonia citea o carte despre pisici în Parlament, în timp ce colegii lui dezbăteau controversata reformă a justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jaroslaw Kaczynski, cel mai puternic politician din Polonia, a stârnit din nou vâlvă după ce, vineri, în timpul şedinţei parlamentare în care se discuta despre reforma justiţiei, a fost surprins în forul legislativ citind o carte despre pisici, relatează Politico.eu şi Deutsche Welle.

Kaczynski, şeful Partidului Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere, părea absorbit de „Atlasul pisicilor – sălbatice şi domestice“, în timp ce parlamentarii discutau controversatele planuri de reformare a justitiţiei, a relatat Associated Press.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans afirmase recent că aceste planuri reprezintă o „ameninţare serioasă“ la adresa statului de drept din Polonia.

Un pic mai târziu, purtătoarea de cuvânt a PiS, Beata Mazurek, a postat pe reţeaua Twitter o fotografie cu Kaczynski alături de textul: „Fie ca lectura înainte de Sărbători a preşedintelui Jaroslaw Kaczynski să ne încurajeze să sprijinim adăposturile pentru animale şi oamenii care ajută animalele“.

Potrivit parlamentarului de opoziţie Michal Szczerba, citat de AP, la mijloc a fost doar o manevră de PR pentru a îmblânzi imaginea lui Kaczynski în timp ce „democraţia este în colaps“ în Polonia. 

„Să nu ne lăsăm păcăliţi“, a scris pe Twitter Szczerba, membru al formaţiunii Platforma Civică.

Kaczynski, în vârstă de 68 de ani, este un mare iubitor de pisici şi a şi avut câteva de-a lungul timpului. Această trăsătură i-a mai îmblânzit imaginea publică, în contextul în care mulţi îl percep ca fiind un personaj intransigent.

Presa poloneză a subliniat şi ironia întâmplării de vineri: cartea a fost publicată de Ringier Axel Springer, o companie germano-elveţiană care are o prezenţă semnificativă pe piaţa poloneză, iar Kaczynski susţine elaborarea unei legi care să limiteze prezenţa companiilor străine în sectorul media din Polonia.