Cehia exclude agenţia nucleară rusă dintr-o licitaţie după scandalul expulzării diplomaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Cehiei, Andrej Babis. Foto Pixabay

Cehia renunţă la colaborarea cu agenţia nucleară rusă, Rosatom, în urma conflictului şi tensiunilor diplomatice legate de expulzarea reciprocă a mai multor diplomaţi ruşi şi cehi. Anteriror, participarea Rosatom la licitaţie a dus inclusiv la o criză politică în interiorul guvernului de la Praga şi la demiterea ministerului de externe.

Decizia guvernului de la Praga de a renunţa la compania rusă pentru construirea unei noi centrale nucleare, a fost luată ca urmare a conflictului diplomatic dintre cele două ţări.

Acestea au expluzat reciproc diplomaţi, iar Praga a acuzat serviciile secrete ruse că sunt responsabile de o explozie de la un depozit din muniţii din 2014, soldat cu moartea a două persoane.

„Nu se va cere Rosatom să furnizeze documente pentru evaluarea securităţii”, a declarat jurnaliştilor ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, Karel Havlicek.

După această decizie de excludere, companiile FED, franceză, KHNP, sud-coreeană, şi Westinghouse, americană, rămân în cursă pentru a câştiga contractul pentru construirea unei noi unităţi în centrala nucleară Dukovany, situată în sudul ţării, până în 2036, conform Agerpres.