Alegeri generale în Bulgaria, pentru a rezolva criza politică. Preşedintele va dizolva Parlamentul. În aceeaşi perioadă vor avea loc şi prezidenţialele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boyko Borisov FOTO: EPA-EFE

În încercarea de a rezolva o criză politică ce a lăsat ţara fără un guvern obişnuit mai multe luni, în Bulgaria vor avea loc alegeri generale  pe 14 noiembrie, a anunţat sâmbătă preşedintele Rumen Radev.

Bulgarii au votat în lunile aprilie şi iulie, însă ambele scrutine au rezultat legislaturi fragmentate. Niciun partid nu a putut să formeze un guvern pentru a urma celui de aproximativ 10 ani al conservatorului Boyko Borisov.

„Alegerile vor avea loc pe 14 noiembrie”, a spus preşedintele Radev, potrivit The Guardian. El a punctat că acestea vor coincide cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. Radev, care candidează pentru un al doilea mandat, urmează să semneze decretul pentru dizolvarea Parlamentului şi să numească o administraţie care să organizeze votul.

Cele mai recente sondaje arată că partidul lui Borisov, GERB, ar putea reveni la conducere, devansând formaţiunea anti-sistem ITN a lui Slavi Trifonov. Totuşi, sondajele prevăd din nou un parlament fragmentat.

Bulgaria este o republică parlamentară şi legislativul cu 240 de locuri, mandate de patru ani, votează guvernul. Rolul preşedintelui este unul mai ceremonial ca şef al statului şi comandat al forţelor armate.