Topul alimentelor care creează dependenţe şi contribuie la apariţia obezităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock

De Ziua Europeană Împotriva Obezităţii, celebrată în 22 mai, Anca Alungulesei, terapeut în nutriţie, a făcut un top 5 al celor mai periculoase alimente care creează dependenţe alimentare nesănătoase  care conduc la obezitate dar şi un top 5 al alimentelor sănătoase pe care să le integrăm în alimentaţia zilnică pentru a putea contracara efectul alimentelor adictive.

Cele mai periculoase alimente, după expertiza Ancăi Alungulesei, care pot duce la instalarea dependenţelor nesănătoase şi apoi la apariţia obezităţii: 

-        Zahăr alb rafinat: care este de fapt un „condiment” şi nu un aliment. Aşadar ar trebui consumat ca atare. Consumul de zahăr determină organsimul să se „auto-protejeze” şi va stoca grăsimea internă;

-        Hrana procesată: aditivii din hrana procesată creează dependenţă şi cresc pofta, conducând la perturbarea metabolismului;

-        Băuturile carbogazoase: pe lângă conţinutul mare de zahăr (câteva linguri la o sticluţă), găsim în ele acid fosforic care extrage calciul din oase.

-        Grâul: este modificat din punct de vedere chimic şi nu mai are aproape nicio legatură cu bobul de grâu de acum 30-40 de ani. Este indigerabil şi extrem de bogat în zahăr. O felie de pâine din grâu alb rafinat poate conţine până la 3 linguri de zahăr. Este mai mult decât evident că, toate produsele pe bază de grâu (pâine, pizza, paste, produse de patiserie) cresc nivelul de zahâr din organism, iar corpul este forţat să facă depozite de grăsime.

-        Chipsurile: nu au nicio legătură cu cartoful (deşi aşa pare). Sunt „plastic” bogat în grăsimi trans, aditivi şi sare. 

Cele mai bune 5 alimente sănătoase care pot contracara efectul alimentelor adictive sunt cele care ajuta organismul in productia de serotonina. Acestea sunt după părerea terapeutului în nutriţie Anca Alungulesei: avocado, curcan, oua, coriandru, banana. 

„Principiul este acesta: Alimentele adictive consumate zilnic amplifică lipsa serotoninei în organism, adică hormonul starii de bine şi amplifică secreţia dopaminei, activând astfel sistemul de învaţare şi recompensare al creierului. Astfel, orice acţiune repetată şi recompensată devine obicei şi comportament la nivel neuronal. Este un sistem de învăţare al creierului, care promovează, evident, o stare de bine şi de plăcere, prin secreţia serotoninei şi a dopaminei. Astfel, persoanele ajung de fapt să se se „autotrateze” cu alimente fără să-şi dea seama. Se folosesc de mâncare pentru a se seda, pentru a se calma, pentru a se simţi mai bine şi pentru a-şi ridica starea de spirit.”, consideră Anca Alungulesei care detectează că cel mai des dependenţa este confundată cu pofta, ceea ce menţine persoana pe un drum fals. 

„Pofta este o reacţie fizică normală, este atunci când vezi ceva de mâncare si te gândeşti că vrei să guşti însă poţi trece mai departe. Dependenţa este atunci când eşti stimulat de aceleasi simţuri (văz, miros), iar reacţia este atât fizică (salivezi, simţi un gol în stomac) dar mai ales mentală (nu-ţi poţi lua gândul de la ceea ce ai văzut. Şi 100% manânci! Carbohidraţii cu amidon, inclusiv pastele, pâinea, biscuiţii, orezul şi cartofii stimulează sedative precum substanţele chimice ale creierului. Mulţi oameni descoperă că pot mânca în mod rezonabil şi pot păstra controlul toată ziua, dar seara, se confruntă cu pofte nestăvilite de pâine, prăjituri, bicuiţi, dulciuri. Acestea sunt alimente reconfortante faţă de care nu simţim doar o poftă, ci de care suntem deja dependenţi. Cu alte cuvinte au devenit o necesitate biochimica ce trebuie împlinită.”

Sunt 4 paşi esenţiali în eliberarea de dependenţele alimentare conform Psiho-Dietei create de Anca Alungulesei:

1.     Autenticitate: fii autentic cu tine însuţi şi învaţă cum să alegi diferit;

2.     Asumare: asumă-ţi cu responsabilitate punctul în care te afli fără să mai dai vina pe mediu (pofte, sărbători, zile stresante etc)

3.     Acţiune: treci la acţiune şi învaţă să mergi pe un alt drum decât ai făcut-o până acum;

4.     Atenţia: pune-ţi atenţia pe ceea ce se află dincolo de farfuria cu mâncare adică pe mecanismul care te împinge pe tine ca adult către aceste alegeri nepotrivite şi re-învaţă un nou sistem de recompensare.

În sprijinul persoanelor care vor să slăbească şi nu reuşesc, Anca Alungulesei a creat un curs de 8 săptămâni care a adus succes în eliberarea a zeci de kilograme pentru sute de persoane până acum: “Controlează cu uşurinţă mâncatul emoţional şi depăşeşte dependenţele alimentare”.

Mai multe pentru tine:
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Obiceiul adorabil de la Palatul Regal britanic, în ajun de Crăciun. Cum se împarte fericirea între prinți și prințese
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Cornel Dinu spune ce pensie încasează, după 40 de ani petrecuți la Dinamo: „Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, fură de la ei”
De ce se adaugă o lingură de mălai în compoziția sarmalelor. Un truc folosit de bucătăresele din Moldova
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două