Șase înlocuitori naturali ai zahărului. Care sunt opţiunile mult mai sănătoase, bogate în fibre, vitamine și cu puține calorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În loc să eliminați complet zahărul din dietă, ar trebui să acordați mai multă atenție asupra tipurilor și cantităților pe care le consumați. La urma urmei, organismul nostru are nevoie de zahăr pentru a produce energie, de care avem nevoie pentru a trece peste zi.

Zahărul, periculos pentru sănătate FOTO: Arhivă

Cantitatea de zahăr recomandată pentru femei și copii este de șase lingurițe sau 100 de calorii pe zi. Bărbații, pe de altă parte, nu ar trebui să aibă mai mult de nouă lingurițe sau 150 de calorii zilnic, potrivit specialiștilor.

În ceea ce privește tipul de zahăr, zaharurile naturale nerafinate sau ușor prelucrate sunt cele mai bune. Puteți găsi cantitatea de zaharuri adăugate pe eticheta cu informații nutriționale și pe lista de ingrediente a oricărui produs alimentar. Cu cât zahărul adăugat este mai mare pe lista ingredientelor, cu atât mai mult zahăr este în produs.

Zaharurile adăugate poartă mai multe denumiri, cum ar fi zahăr brun, îndulcitori din porumb, sirop de porumb, dextroză, fructoză, glucoză, sirop de porumb bogat în fructoză, sirop de malț, maltoză și zaharoză, potrivit Cnet. 

În schimb, zaharurile naturale sunt nerafinate sau doar ușor prelucrate și se găsesc în mod natural în multe alimente. Fructele, de exemplu, conțin fructoză, dar sunt, de asemenea, bogate în fibre, oferind o combinație echilibrată de nutrienți pentru organismul dumneavoastră. Mierea și siropul de arțar sunt în mod natural dulci, dar bogate în minerale, vitamine și antioxidanți.

Există, de asemenea, diverși îndulcitori naturali și înlocuitori de zahăr pe care îi puteți adăuga la alimente și băuturi. Exemplele acestor zaharuri alternative includ alcooli de zahăr precum sorbitolul, îndulcitori artificiali precum aspartamul și îndulcitori naturali precum stevia.

Cei mai buni 6 înlocuitori naturali ai zahărului

Mierea

Mierea a fost mult timp apreciată nu numai pentru dulceața sa naturală, ci și pentru valoarea sa nutritivă.  Acestea oferă numeroase beneficii, inclusiv efecte pozitive asupra sănătății cardiovasculare, gastrointestinale și respiratorii. S-a demonstrat chiar că reduce alergiile sezoniere.

Siropul de arțar

Un alt îndulcitor natural popular, siropul de arțar, și-a revendicat locul deasupra multor clătite. Dacă vreți să reduceți consumul de zahăr, poate doriți să renunțați la clătite, dar să păstrați siropul, care este produs din seva arțarilor de zahăr.

Acest lucru se datorează faptului că siropul de arțar, ca și mierea, conține antioxidanți și minerale care pot fi benefice pentru sănătatea dumneavoastră. S-a demonstrat că mulți dintre compușii unici găsiți în siropul de arțar ajută la combaterea cancerului și a diabetului. Cu cât siropul de arțar este mai închis la culoare, cu atât este mai puțin rafinat și poate oferi mai multe dintre aceste beneficii.

Stevia

Dacă nu sunteți un fan al aromei siropului de arțar sau a mierii, dar totuși doriți o modalitate de a îndulci băuturile și rețetele, stevia este o alternativă naturală de zahăr excelentă de încercat. Acest îndulcitor este obținut din planta Stevia și este de 200 până la 400 de ori mai dulce decât zahărul de masă.

Ca înlocuitor al zahărului, stevia este non-nutritivă, ceea ce înseamnă că nu conține aproape nicio calorie. Adaugă dulceață fără prea multe altele, ceea ce poate fi exact ceea ce căutați atunci când renunțați la zahăr. Stevia a fost, de asemenea, corelată cu reducerea zahărului din sânge și a colesterolului. 

Piure de fructe

Fructele pasate vă oferă multe dintre aceleași beneficii și pot servi ca îndulcitori pentru a le adăuga la alte alimente. De exemplu, compotul de mere funcționează ca înlocuitor al ouălor în multe rețete, iar fructele de pădure transformate în piure sunt un adaos excelent la iaurtul simplu, neîndulcit.

Fructul Monk

Fructul călugăriței este o altă alternativă de zahăr pe bază de plante. Acesta este extras din fructul călugăriței, cunoscut și sub numele de luo han guo, un fruct mic și rotund care se găsește în mod obișnuit în Asia de Sud-Est. Deși fructul călugăr conține fructoză și glucoză, acestea sunt de fapt eliminate în procesul de extracție, creând un îndulcitor non-nutritiv care este de aproximativ 100 de ori mai dulce decât zahărul de masă.

Sucul de fructe

Sucul de fructe este un îndulcitor natural pe care îl puteți bea ca atare sau îl puteți adăuga la alte băuturi sau condimente sau chiar îl puteți folosi la gătit. Sucul de fructe 100% este o opțiune mult mai bună decât zahărul de masă rafinat sau siropul de porumb bogat în fructoză, deoarece sucul de fructe este natural și neprocesat. De asemenea, acesta conține o mulțime de vitamine și substanțe nutritive.