Poți mânca ulei de rapiță dacă ai diabet? Ce spun specialiștii

0
Publicat:

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), 37,3 milioane de americani (sau 11,3%) au diabet (și aproape 38% mai mult din populația adultă are prediabet). Este important să fiți conștienți de modul în care alimentele - și ingredientele, cum ar fi uleiul de rapiță - pot ajuta (sau împiedica) diabetul. Yahoo News a vorbit cu cei mai importanți experți în diabet și nutriție din domeniu despre cercetările legate de uleiul de rapiță.

Cum îi afectează uleiul de canola pe cei cu diabet zaharat

În primul rând, există două tipuri principale de grăsimi care se găsesc în alimentație: nesaturate și saturate. Pe scurt, grăsimile nesaturate pot oferi unele beneficii pentru inimă, creier și nu numai, în timp ce grăsimile saturate ar trebui să fie savurate într-un mod mai limitat.

Grăsimile nesaturate se prezintă sub două forme: mononesaturate (adică au o singură legătură dublă în structura lor chimică) sau polinesaturate (adică au mai mult de o legătură dublă în structura lor chimică). Puteți include ambele tipuri de grăsimi nesaturate într-o dietă echilibrată. De fapt, multe alimente conțin un amestec din ambele - inclusiv uleiul de rapiță.

Atât grăsimile mononesaturate, cât și cele polinesaturate au fost lăudate datorită efectelor lor favorabile asupra nivelului colesterolului total și al lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL), doi markeri importanți ai sănătății cardiovasculare. Având în vedere riscul crescut de boli de inimă pentru cei cu diabet, este important să țineți cont de sănătatea cardiovasculară.

Un studiu din 2014 publicat în Diabetes Care a constatat că consumul de ulei de rapiță, împreună cu educația privind o dietă glicemică scăzută, a dus la îmbunătățirea controlului glicemic și chiar la scăderea tensiunii arteriale sistolice la pacienții cu diabet de tip 2. Deoarece menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge și a tensiunii arteriale este importantă pentru cei care suferă de diabet, această cercetare infirmă din nou poveștile din social media împotriva uleiului de rapiță.

Impactul uleiului de rapiță și al altor uleiuri vegetale asupra persoanelor care trăiesc cu diabet de tip 2 poate depinde de modul în care sunt folosite, mărimea porției, momentul și ingredientul cu care sunt înlocuite pot avea un impact asupra beneficiilor pentru sănătate. Atunci când este utilizat în cantități mici la o masă echilibrată, în locul carbohidraților rafinați și/sau al grăsimilor saturate, uleiul de rapiță poate îmbunătăți nivelul colesterolului LDL și poate contribui la echilibrarea nivelului de glucoză după masă”, a declarat expertul în diabet Erin Palinski-Wade, autorul cărții „2 Day Diabetes Diet”. 

Poți mânca ulei de rapiță dacă ai diabet?

Potrivit specialiștilor, da.

„Cineva cu diabet poate folosi ulei de rapiță și, în funcție de modul în care este folosit, poate chiar să ofere beneficii”, a declarat  Palinkski-Wade.

De exemplu, un studiu din 2018 publicat în „Journal of Diabetes and Metabolic Disorders” a constatat că cei cu diabet de tip 2 care au consumat ulei de rapiță au prezentat o rezistență îmbunătățită la insulină, o inflamație mai mică și mai puțin stres oxidativ. În timp ce Palinski-Wade remarcă limitările acestui studiu, subliniind în mod specific dimensiunea mică a eșantionului, acesta susține cercetările anterioare și întărește faptul că uleiul de rapiță, în special atunci când este utilizat în înlocuirea grăsimilor saturate, poate aduce beneficii la nivelul colesterolului.

„Uleiul de rapiță este sănătos, deoarece conține acizi grași mononesaturați. În comparație cu grăsimile saturate din alimente precum untul, cărnurile grase și brânza, pot ajuta la reducerea greutății corporale și a rezistenței la insulină”, a spus nutriționistul dietetician Kimberley Francis. 

Acestea fiind spuse, ambii dieteticieni sunt de acord că atât metodele de gătit, cât și mărimea porțiilor contează atunci când se folosește uleiul de rapiță ca parte a unei diete prietenoase cu diabetul. 

„Prăjirea intensă poate afecta negativ componentele benefice ale uleiului de rapiță, cum ar fi acidul α-linolenic. Dacă uleiul este utilizat în combinație cu alimente cu densitate mai mică de nutrienți, cum ar fi consumul frecvent de alimente prăjite, acest lucru poate duce, de asemenea, la rezultate negative pentru sănătate”, notează Palinski-Wade

Și, la fel ca în cazul tuturor alimentelor din dieta noastră, prea mult din orice (chiar și din alimentele bune pentru noi) nu este un lucru bun.

„Consumul prea multor grăsimi alimentare, chiar și a acizilor grași mononesaturați din uleiul de rapiță, poate duce la creșterea nedorită în greutate, la sensibilitatea la insulină și la gestionarea glucozei”, menționează Francis.

Sfaturi pentru a include uleiul de rapiță într-o dietă sănătoasă adecvată diabetului zaharat

Uleiul de rapiță este extrem de versatil în bucătărie datorită aromei sale neutre, ceea ce înseamnă că poate rezista la gătit la temperaturi mai ridicate. Palinski-Wade și Francis au împărtășit câteva sfaturi pentru a vă ajuta să vă bucurați de uleiul de rapiță într-un mod prietenos cu glicemia:

Consumați mese care conțin proteine, grăsimi și fibre pentru a ajuta la stabilizarea nivelului de glucoză. Uleiul de rapiță poate fi o modalitate ușoară și eficientă din punct de vedere al costurilor de a crește grăsimile nesaturate într-o masă care ajută, de asemenea, la menținerea unor niveluri sănătoase de zahăr din sânge. De exemplu, o masă care conține proteine slabe, cum ar fi somonul, asociată cu o lingură de orez și legume sotate în ulei de rapiță, poate echilibra nivelul de zahăr din sânge mai mult decât consumul de orez și pește singur.

Schimbarea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea nivelului colesterolului total și al LDL, ceea ce este deosebit de important pentru persoanele cu diabet. Prin înlocuirea grăsimilor saturate, cum ar fi untul într-o rețetă, cu ulei de rapiță, puteți reduce aportul de grăsimi saturate și crește grăsimile nesaturate sănătoase pentru inimă din masa dumneavoastră.

Aroma neutră a uleiului de rapiță funcționează bine în produsele de patiserie. În plus, punctul său ridicat de fierbere îl face o alegere bună pentru gătitul la temperaturi ridicate, cum ar fi prăjirea, frigerea, grătarul, prăjirea și săriturile. De asemenea, puteți folosi spray-ul de gătit cu ulei de rapiță în loc de unt sau alte grăsimi saturate pentru a acoperi tigăile atunci când coaceți deserturile preferate.