Neurologii dezvăluie care sunt cele mai bune alimentele pentru creier, deoarece „hrănesc neuronii și combat inflamația”
0Pentru o sănătate optimă a creierului, medicii neurologi recomandă să consumi alimente bogate în nutrienți esențiali, antioxidanți și acizi grași omega-3. Acestea pot îmbunătăți memoria, concentrarea și funcțiile cognitive generale.
„O dietă sănătoasă pentru creier nu se construiește într-o zi, dar micile alegeri zilnice se adună”, spune dr. Deena Kuruvilla MD, neurolog și expert în sănătatea creierului, potrivit shefinds.
Iată cele 11 recomandări de alimente care „hrănesc neuronii, combat inflamația și ajută la menținerea volumului și funcțiilor creierului pe măsură ce îmbătrânim”.
1. Afinele, bogate în antocianine
Fructele de pădure sunt pline de beneficii pentru întregul organism. Iar afinele, în special, sunt „o putere atunci când vine vorba de sănătatea creierului”, potrivit dr. Kuruvilla.
„Bogate în antocianine, afinele reduc stresul oxidativ și inflamația - doi factori cheie ai declinului cognitiv. Studiile au arătat chiar că acestea îmbunătățesc memoria adulților în vârstă”, spune medicul.
2. Ciocolata neagră, plină de flavonoide
Dr. Kuruvilla spune că este că ciocolata neagă este „plină de flavonoide care cresc fluxul sanguin cerebral și pot susține învățarea și memoria”. Și, ca un bonus, stimulează starea de spirit, datorită precursorilor serotoninei. „Asociați un pătrat sau două cu fructe de pădure sau topiți-l peste banane sau pâine prăjită”, spune medicul.
3. Pește gras (somon, macrou, sardine)
Vești bune pentru iubitorii de fructe de mare! Peștele gras precum somonul, macroul și sardinele se numără printre cele mai bune alimente pentru sănătatea ta.
„Peștele gras este bogat în DHA, un acid gras omega-3 esențial pentru structura celulelor creierului și plasticitatea sinaptică”, explică dr. Kuruvilla.
4. Legume crucifere (broccoli, varză kale, varză de Bruxelles)
Legumele crucifere precum broccoli, varza kale și varza de Bruxelles pot fi aliați puternici în sănătatea creierului anti-îmbătrânire. Dr. Kuruvilla spune că acestea „conțin sulforafan, care susține detoxifierea și reduce inflamația”. De asemenea, acestea sunt „bogate în fibre, acid folic și vitamina K - nutrienți cheie pentru rezistența cognitive”.
5. Nucile, execelente pentru creier
Nucile sunt excelente pentru creier, sunt pline de nutrienți, ceea ce le face una dintre cele mai sănătoase gustări.
Dr. Kuruvilla recomandă în special nucile, deoarece acestea au un conținut ridicat de acid alfa-linolenic (ALA), un omega-3 vegetal. Potrivit acesteia, „consumul regulat de nuci a fost asociat cu scoruri cognitive mai bune la adulții în vârstă”.
6. Roșiile, bogate în licopen
Când este timpul să faceți un sandwich consistent sau o salată răcoritoare, asigurați-vă că ajungeți la roșii. „Acestea sunt bogate în licopen, un antioxidant puternic care traversează bariera hemato-encefalică și poate proteja împotriva demenței”, spune dr. Kuruvilla.
7. Cereale integrale (quinoa, ovăz, orez brun)
Carbohidrații procesați sunt printre cele mai rele alimente pentru sănătatea ta, dar cerealele integrale precum quinoa, ovăzul și orezul brun pot ajuta la stimularea creierului tău. „Acestea furnizează glucoză constantă, principala sursă de energie a creierului, și sunt bogate în vitamine B și fibre, care susțin fluxul sanguin sănătos și echilibrul neurotransmițătorilor”, spune dr. Kuruvilla.
8. Ouăle, bogate în colină
Ouăle sunt o proteină slabă fantastică pe care întregul corp o va iubi. inclusiv creierul. Dr. Kuruvilla le numește „o sursă cheie de colină, esențială pentru neurotransmițătorul acetilcolină, care joacă un rol central în memorie și învățare”.
9. Turmericul este antiinflamator
Când vine vorba de condimente antiinflamatoare, turmericul este cu siguranță în fruntea listei. După cum explică Dr. Kuruvilla, acesta „conține curcumină, un compus cu beneficii antiinflamatorii și antioxidante demonstrat în unele studii pentru a îmbunătăți starea de spirit și memoria”. Din fericire, funcționează bine în atât de multe rețete, de la curry și supe la lapte de aur.
10. Ulei de măsline extravirgin
„Dieta mediteraneană -bogată în ulei de măsline-a fost legată de o funcție cognitivă mai bună și de un risc mai scăzut de Alzheimer”, notează dr. Kuruvilla.
Uleiul de măsline reduce neuroinflamarea. „Utilizați-l ca ulei de gătit implicit sau picurați-l pe legume, humus sau salate. Este excelent și pentru pielea ta!”, susține medicul.
11. Strugurii roșii conțin resveratrol
Afinele nu sunt singurul fruct sănătos pentru creier. Dacă aveți poftă de ceva crocant și dulce, strugurii roșii sunt o opțiune excelentă. Dr. Kuruvilla ne spune că aceștia „conțin resveratrol, un polifenol care poate proteja celulele creierului și încetini declinul legat de vârstă”.