Legume care sunt campioane la proteine. Cum trebuie consumate pentru a beneficia de toate calitățile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există legume care pot suplini carnea cu succes, iar în post și nu numai alegerea acestora este o variantă recomandată. Conform experților, leguminoasele, cerealele, legumele, nucile și semințele susțin funcțiile vitale normale ale organismului atunci când se renunță la carne.

Mâncare linte FOTO Shutterstock

Înlocuirea cărnii o puteți face și cu:

  • boabe de soia germinate
  • linte roșie, maro, verde și chiar neagră;
  • mazăre verde;
  • fasole roșie;
  • năut.

Campioana conținutului de proteine este soia (36 g la 100 g de produs). Ea este urmată de linte, mazăre și năut. Mazărea este cea mai puțin bogată în proteine (5 g la 100 g). Leguminoasele au un indice glicemic optim și conțin suficiente fibre pentru a elimina toxinele.

Bucătarii ne sfătuiesc să se înmoaie leguminoasele înainte de a le găti, să se adauge piper, turmeric, ghimbir pentru o digestie mai bună.

O modalitate bună de a obține un set de nutrienți esențiali este de a introduce legumele în meniul tău zilnic. Dacă luați în considerare cantitatea de proteine din 100 g de legume, acestea se află în fruntea listei:

  • varza de Bruxelles – 3,4 g;
  • spanac – 2,9 g ;
  • broccoli – 2.8 g ;
  • sparanghel – 2.2 g ;
  • cartofi – 2,14 g.

Evitați carnea vegetală!

Legumele bogate în antioxidanți, fibre alimentare, acid ascorbic și minerale reprezintă baza unei diete sănătoase, arată organicsfood.ro

Sortimentele de carne vegetală din supermarket sunt de evitat, spun medicii, întrucât sunt alimente intens procesate, cu multe ingrediente chimice nocive. Un exemplu este acidul fitic, ce conduce la absorbția deficitară a zincului și fierului.

De asemenea, există numeroase rețete în care carnea poate fi înlocuită de ingrediente vegetale valoroase din punct de vedere nutrițional. De exemplu, într-un sos pentru paste bolognese, carnea tocată poate fi înlocuită cu ciuperci tăiate cubulețe, cu granule de soia sau cu vinete. Dovleceii, conopida, cartofii dulci, sfecla roșie și morcovii sunt perfecte pentru a înlocui carnea din tocănițe. Similar, tradiționalele sarmale pot conține diverse legume, ciuperci sau „carne” de soia. Înlocuirea cărnii dintr-o lasagna cu linte aduce un plus de textură, în acelasi timp oferind și o doză consistentă de proteine. Iar dacă ăva plac burgerii, să știți că se pot pregăti delicioase chiftele din fasole rosie sau linte.

Mai multe pentru tine:
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
O tânără prezentatoare a murit la nici 30 de ani
Cât costă șuba ciobănească îmbrăcată de Diana Șoșoacă de 1 Decembrie? Verdictul dur al stiliștilor: „Se poartă numai la stână!” Moda e lansată, de fapt, de Gigi Becali
Echipament de schi fără greșeli: clăpari, cască, schiuri, bețe, snowboard și ochelari - ghidul complet pentru începători și familii. Ce să cumperi online
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Prețurile au sărit în aer la Târgurile de Crăciun din Capitală! Cât au ajuns să coste vinul fiert, sărmăluțele și fasolea cu ciolan?! Vizitatorii au rămas uluiți!
A iertat-o pe bunica regină, care l-a lăsat fără titlul de prinț. Nikolai, apariție spectaculoasă alături de Margareta a Danemarcei
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie