Legume care sunt campioane la proteine. Cum trebuie consumate pentru a beneficia de toate calitățile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există legume care pot suplini carnea cu succes, iar în post și nu numai alegerea acestora este o variantă recomandată. Conform experților, leguminoasele, cerealele, legumele, nucile și semințele susțin funcțiile vitale normale ale organismului atunci când se renunță la carne.

Mâncare linte FOTO Shutterstock

Înlocuirea cărnii o puteți face și cu:

  • boabe de soia germinate
  • linte roșie, maro, verde și chiar neagră;
  • mazăre verde;
  • fasole roșie;
  • năut.

Campioana conținutului de proteine este soia (36 g la 100 g de produs). Ea este urmată de linte, mazăre și năut. Mazărea este cea mai puțin bogată în proteine (5 g la 100 g). Leguminoasele au un indice glicemic optim și conțin suficiente fibre pentru a elimina toxinele.

Bucătarii ne sfătuiesc să se înmoaie leguminoasele înainte de a le găti, să se adauge piper, turmeric, ghimbir pentru o digestie mai bună.

O modalitate bună de a obține un set de nutrienți esențiali este de a introduce legumele în meniul tău zilnic. Dacă luați în considerare cantitatea de proteine din 100 g de legume, acestea se află în fruntea listei:

  • varza de Bruxelles – 3,4 g;
  • spanac – 2,9 g ;
  • broccoli – 2.8 g ;
  • sparanghel – 2.2 g ;
  • cartofi – 2,14 g.

Evitați carnea vegetală!

Legumele bogate în antioxidanți, fibre alimentare, acid ascorbic și minerale reprezintă baza unei diete sănătoase, arată organicsfood.ro

Sortimentele de carne vegetală din supermarket sunt de evitat, spun medicii, întrucât sunt alimente intens procesate, cu multe ingrediente chimice nocive. Un exemplu este acidul fitic, ce conduce la absorbția deficitară a zincului și fierului.

De asemenea, există numeroase rețete în care carnea poate fi înlocuită de ingrediente vegetale valoroase din punct de vedere nutrițional. De exemplu, într-un sos pentru paste bolognese, carnea tocată poate fi înlocuită cu ciuperci tăiate cubulețe, cu granule de soia sau cu vinete. Dovleceii, conopida, cartofii dulci, sfecla roșie și morcovii sunt perfecte pentru a înlocui carnea din tocănițe. Similar, tradiționalele sarmale pot conține diverse legume, ciuperci sau „carne” de soia. Înlocuirea cărnii dintr-o lasagna cu linte aduce un plus de textură, în acelasi timp oferind și o doză consistentă de proteine. Iar dacă ăva plac burgerii, să știți că se pot pregăti delicioase chiftele din fasole rosie sau linte.

Mai multe pentru tine:
Mihai Bendeac, destăinuiri despre viața amoroasă. De câți ani nu a mai ieșit actorul la o întâlnire romantică: „Îmi place foarte mult să fiu singur”
Jurnalistul Charlie Ottley a dezvăluit ce apreciază la țara noastră: „Unul dintre principalele puncte forte”. Ce expresii românești îl amuză
Un tablou de Rubens, dispărut timp de peste 400 de ani, descoperit la Paris
Cât au plătit Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin, pentru o săptămână de vis în Grecia: „Am învățat să călătorim «light»”. Actrița a împărtășit secretul vacanțelor accesibile
Cum a ajuns la putere extrema dreaptă în România și ce au însemnat primele zile ale Statului Național-Legionar. „A fost un haos în economia națională“
Autorul cărții „Codul lui Da Vinci”, logodit cu una dintre cele patru amante ale lui! E cu 27 de ani mai tânără decât el!
Fermecată de Kate Middleton, Melania Trump a avut o atitudine flagrant diferită față de Regina Camilla
Descinderi DIICOT la Motru: tânăr de 30 de ani, prins cu saci de cannabis și plantație în serele părinților din Samarinești
Aventura secretă a unui bărbat cu soacra sa, dezvăluită pe TikTok, subiect de film în Indonezia
Transformarea soției lui Lucian Viziru, după ce a fost criticată că arată ca o femeie de 60 de ani. Apariția îndrăzneață a Emei l-a eclipsat pe actor
Cât costă cazarea în perioada sărbătorilor de iarnă la hotelul Simonei Halep din Poiana Brașov? Gică Hagi vă așteaptă la Mamaia: „Întâlnire cu Moș Crăciun”